Коалиция “Продължаваме промяната-Демократична България” направиха заявка за първото място на изборите след Общото събрание на ПП

0
75



Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще се стреми към първото място на предстоящите избори – европейски и национални. Това обявиха лидерите на коалицията по време на Отчетно-изборното Общо събрание на „Продължаваме промяната“ в НДК.   

По време на форума 600 делегати от цялата страна избраха нов Изпълнителен, Национален и Контролен съвет на партията. Бяха направени и промени в устава на “Продължаваме промяната”. 

Хората зад мен са генералите на промяната, които ще започнат да водят следващата кампания, които ще водят партията и заедно коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще покаже, че България може да бъде една нормална европейска държава, заяви Кирил Петков при представянето на новия състав на Изпълнителния съвет на партията. Кирил Петков и Асен Василев са начело на новия Изпълнителен съвет на ПП. В него влизат: Николай Денков, Никола Минчев, Даниел Лорер, Калина Константинова, Лена Бориславова, Венко Сабрутев, Венеция Нецова – Ангова, Христо Петров, Андрей Цеков, Методи Байкушев и Петър Куленски.

Евролистата на “Продължаваме промяната” бе избрана от Общото събрание. Влизаме с ясното съзнание, че ще се явим заедно с “Демократична България” на евроизборите, каза Петков. 

Окончателната подредба на евролистата ще стане ясна след преговори с “Демократична България”. Водач е Никола Минчев, следват Даниел Лорер, Настимир Ананиев, Христо Петров, Деница Симеонова, Искрен Митев, Христо Даскалов. 

Асен Василев добави, че има над 600 делегати, 117 организации от цялата страна, които са с “изключително висок боен дух”. Това, което видяхме е, че за тези няколко години, откакто всъщност „Продължаваме промяната“ влиза и излиза от властта, България е постигнала изключително много, добави Василев. 

Относно стратегията за предстоящите избори – национални и европейски, Петков заяви, че е задължителна първата позиция на коалиция. Вярваме, че е възможно, защото за девет месеца ни упрекваха, че сме продали принципите си, че не сме си изпълнили обещанията, но българският народ видя, че когато на 17 март ни предложиха само ротация на премиерите, но без реформа в правосъдната система, без ясна реформа в регулаторите, без реформа на службите, ние казахме – не. България трябва да има тези реформи и властта е само функция. Няма да предадем никой, знаем, че българският народ ще го оцени, каза Кирил Петков. 

“Искаме да сме първа политическа сила, за да покажем, че българският народ стои зад същата визия. Тези реформи, с тази идея за България като една нормална европейска държава”, добави той.

На въпрос дали биха разговаряли с ГЕРБ след изборите, Асен Василев отговори: “С ГЕРБ преговаряхме и работехме докато те подкрепяха посоката на движение, в момента, в който те се отменаха, видяхте, че отиваме на избори”.

Той подчерта, че за ПП е е важно България да върви по европейския път.

Председателят на “Демократи за силна България” и един от лидерите в коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” Атанас Атанасов заяви, че искат президентът да насрочи изборите две в едно и настоя за смяна на вътрешния министър Калин Стоянов. Той също настоя за първото място на изборите. 

Искам оттук да призова и президента, и бъдещия служебен премиер  – искаме друг министър на вътрешните работи. Нямаме доверие на Калин Стоянов, той доказа, че е пристрастен, заяви Атанасов. По думите му има достатъчно хора в България, които имат качества и биха били добри министри на вътрешните работи.

“Настояваме да изберете безпристрастен министър на вътрешните работи, за да може да очакваме едни честни избори”, апелира Атанасов.

“Ние ще направим всичко необходимо да убедим българските граждани, че ако те искат промени, трябва да ни дадат властта. Ако българските граждани искат промени, трябва коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ да е първа политическа сила”, заяви той. 

Председателят на “Да, България!” Христо Иванов, който също е един от лидерите в коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България”, каза, че с “Продължаваме промяната” са повече от коалиция. Ние сме отбор. Ние минахме през съмнения, различия, трудни моменти в отношенията. Изработихме невъзможна формула, в която начело застана Николай Денков, и искам искрено да му благодаря за тези месеци, заяви Иванов. Той бе категоричен, че  промяната няма алтернатива.

Николай Денков министър-председател в оставка и Асен Василев министър на финансите в оставка, представиха пред делегатите постигнатото от правителството. Двамата подчертаха, че до края на годината ще бъде изпълнен инфлационният критерий за влизането на страната в еврозоната и поздравиха българските граждани за влизането по въздух и вода в Шенген. 

Николай Денков посочи, че ако тази политическа нестабилност не провали усилията им до края на годината ще има решение за присъединяване на България към Сухопътен Шенген. Той посочи, че на последния Европейски съвет е била изразена готовност страната ни да бъде приета в еврозоната веднага след като бъде покрит критерият инфлация. По думите му това се очаквало да се случи преди края на тази година. 

„Решенията в ГЕРБ ги взема Пеевски и това трябва да бъде пределно ясно. Затова преди няколко седмици казах коалицията е ГЕРБ – ДПС, сега ще променя това и ще кажа коалицията е „ГЕРБ-ДП“, добави той.

Асен Василев каза, че моделът на ГЕРБ е модел на развитие на латиноамериканска държава. „Ако искате България да стане Латиноамериканска държава – гласувайте за ГЕРБ и им дайте властта, каза той. Той настоя, че до края на годината България ще покрие инфлационните изисквания за влизане на страната в еврозоната“. 

Кирил Петков посочи, че след изборите са готови да седнат на масата на преговорите отново, но не и с цената на принципите им. Моля ви колеги от другите партии, ако трети път ви кажем, че няма да си предадем принципите, повярвайте ни, ако пак не ни повярвате, пак ще отидем на избори, посочи Петков. 

 



Източник БТА