Националният археологически музей удължава изложбата за откриването на некропола при Требнище до 31 март

0
63


Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) удължава със седмица изложбата „Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище. 1918 – 2023 г“. Експозицията ще продължи до 31 март, съобщават от музея.

„Удължаването на престоя на една такава изложба не е лесна процедура. Освен нашите български предмети, тя показва ценности, собственост на двете ни съседни държави – Република Сърбия и Република Северна Македония. Всеки допълнителен ден при нас означава изготвянето на сложна документация – разрешителни, държавни гаранции и застраховки,“ посочва доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН.

„Благодаря на партньорите ни и на българските институции, които помогнаха за удължаването на изложбата! Припомням, че тя включва предмети от некропола, които никога преди не са излагани заедно“, допълва той.

На 27 март предстои представяне на резултатите от проекта за Требенище. Събитието се осъществява с подкрепата на посолствата на Сърбия и Северна Македония. На него ще присъстват археолози изследователи от трите държави.

Изложбата е резултат от съвместната работа на учени от НАИМ-БАН, Национална институция Археологически музей на Република Северна Македония (НИАМСМ), Националния музей на Сърбия и Института за защита на паметниците на културата и музей – Охрид, както и на доброто партньорство между културните и научните институции на България, Сърбия и Северна Македония. Осъществява се под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Българската академия на науките.

Експозицията е придружена от постерна изложба, представяща история на проучванията, както и печатни издания на български и английски език.

/ ГН

/ХТ/



Източник БТА