Националната художествена академия удостоява проф. Божидар Йонов с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

0
58



На тържествена церемония проф. Божидар Йонов ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия (НХА). Събитието ще се състои на 15 април в галерия „Академия“ в присъствието на Академичния съвет на НХА, съобщават от академията.

„Заслугите на проф. Божидар Йонов към Националната художествена академия и към съвременната българска визуална култура са дългогодишни, многобройни и разностранни. Творческият му път е олицетворение на динамиката и духа на художествените процеси не само в НХА, а и в изкуството от втората половина на 20 век до днес“, казва Албена Спасова.

Тя припомня, че творецът е завършил „Декоративно-монументална живопис“ при проф. Георги Богданов и добавя: „Божидар Йонов допринася за развитието на монументалното изкуство, използвайки различни изразни и пластични средства. Паралелно с това е един от активните автори в полето на пространствения, наречен по-късно рекламен дизайн, с многобройни реализации в някои от най-големите международни изложения в Монреал, Токио, Дамаск, Хановер, Бърно, Москва. Същевременно в продължение на 13 сезона неговите стилни и силни плакати формират визуалната идентичност на Театър „София“. 

Проф. Йонов е носител на многобройни национални и международни отличия сред които: златен медал за туристически плакат – Торино, Италия, втора награда от Международен конкурс за плакат, организиран от ООН на тема „Правата на човека“ – Страсбург, дипломи от биеналетата във Варшава и Лахти, множество награди от биеналето на българския театрален плакат в Димитровград, сребърен медал за графичен дизайн на календар от 4-то Международно биенале – Бърно, Чехия, голямата награда за календар на изложението ПринтКом, Международен панаир – Пловдив, отбелязва още Спасова.

Носител е на Годишната награда на СБХ „Александър Жендов“ за приложна графика и на „Златно перо“. Негови емайли се намират в престижните музеи в Лимож и в Кечкемет. Организирал е и редица самостоятелни изложби, някои от които в: Грийнсбъро, САЩ, Берлин; Виена; Копенхаген, Цюрих, Москва, София, като най-внушителната от тях – „Три посоки“ се състоя именно тук в галерия „Академия“. Заемал е различни академични длъжности: ръководител на катедра, декан на Факултета по приложни изкуства и дизайн и ректор, казва още тя.

По думите й, периодът (2003 – 2007), в който проф. Йонов е ректор на НХА се отличава с градивност и утвърждаване на значимостта на институцията в национален и международен план. Неговите специални заслуги за сключването на договора със Сите Ентернасионал де`з ар – Париж; за изграждане на галерия „Академия“ продължават да дават плодове, а силното начало с поредицата от знакови изложби е благодатна основа за днешния авторитет на галерията. 

„Във всички области, в които твори Божидар Йонов, оставя трайни следи – негово дело са най-мащабните екстериорни и интериорни произведения от емайл у нас, а плакатите му за над 120 представления на Театър София са знакови и определящи за стила на театъра в продължение на десетилетия – пример за устойчива графична естетика, създадена в симбиоза с реалната културна ситуация и допринасяща за нейното цялостно облагородяване“, казва още Албена Спасова. Тя допълва, че той е един от съоснователите на Международното триенале на сценичния плакат и негов председател от 2016 година до днес. Божидар Йонов има огромен принос за това тази инициатива да се превърне в утвърдена международна институция, събрала „цвета“ на световния плакат и практически единствената платформа с подобен мащаб и обхват, отворена за стотици български артисти от няколко поколения, уточнява Спасова. 

Спасова отбелязва, че сред приносите на Божидар Йонов е инициативата за ситуиране на изложби с плакати в открита среда, обособявайки специални арт зони, чрез които той се връща в своята най-престижна галерия – улицата. Експозиционните конструкции и десетките изложби на места като площад „Славейков“, фасадата на Националната музикална академия в София, кейовата стена на пристанище Бургас, оградата на Художествената галерия в Созопол, както и оградите на няколко училища в страната са показателни за мащаба и енергията на тази част от дейността му.

„Неуморен експериментатор и днес проф. Йонов продължава да работи емайл, плакат, акварел, компютърно генериран дизайн, да създава експозиционни пространства и да е пример за професионализъм, новаторство и отговорност сред колегията и новите поколения, с които ще остане свързан както с педагогическата си, така и със своята творческа дейност“, казва още Албена Спасова.

/ВСР



Източник БТА