Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще събере талантливи деца и младежи в Монтана

0
59



За шестнадесети път в Монтана ще се проведе национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, чиято цел е да се съхрани и популяризира певческото, инструменталното и танцово фолклорно изкуство на северозападния край, съобщиха от Общината в Монтана.

Конкурсът ще бъде на 18 и 19 май 2024 година в Младежкия дом в Монтана. Разделите, в които ще се състезават участниците, са “Народно пеене”, “Хореография”, “Инструменталисти” и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор”. Задължително условие е в различните радели едно от изпълненията да е от Северозападна България и Северняшката фолклорна област.

Право на участие във фолклорния конкурс имат деца и младежи на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, младежки домове и други организации за неформално образование. Участие могат да заявяват и студенти от висши учебни заведения с  музикални специалности на възраст от 19 до 30 години.

В рамките на проявата ще има и видеоконкурс за народни песни и танци, изпълнявани от български деца, които живеят в  чужбина и нямат възможност да дойдат на сцената на конкурса, за да покажат уменията си. Те ще могат да изпратят видеоклипове със своите изпълнения до 10 май, а по време на конкурса те ще бъдат изгледани и оценени от авторитетно жури, съставено от утвърдени специалисти в различните раздели. Отличените деца ще получат награди.

Организатори на фолклорния конкурс са Общински младежки дом – Монтана, сдружение „Младежки порив за бъдещето” и школа по български народни танци „Стоянови”. Конкурсът ще се проведе под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков и с подкрепата на местната община, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на северозападния край.

През миналата година на сцената на фолклорния конкурс се качиха над 400 деца и младежи от цялата страна, които пяха, танцуваха и свириха.



Източник БТА