Над 570 абсолвенти от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет получиха дипломите си

0
61



На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет (СУ) магистрите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) получиха дипломите си за завършено висше образование. Пълните отличници са 38 от 570 абсолвенти, разпределени в 19 магистърски програми, съобщават от СУ.

Тържественото събитие беше открито от декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата проф. дпн Милен Замфиров. В своето приветствие той цитира някои правила от Джордън Питърсън, а именно – абсолвентите да се отнасят към себе си като към човек, към когото са отговорни, да си подбират такива приятели, които им желаят най-доброто.

“Сравнявайте се с човека, който сте били вчера, а не с някой друг днес. Не позволявайте на децата си да правят неща, които ви карат да не ги харесвате. Преди да критикувате света, въведете идеален ред в собствения си дом. Преследвайте това, което е изпълнено с мисъл, не това, което е изгодно“, бяха сред цитатите, които деканът сподели с най-младите си колеги.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова отправи поздрав към абсолвентите от свое име и от името на ректора – проф. д-р Георги Вълчев. “Предстои ви да получите дипломите си – вашия знак за успех и постижения през времето, което цял живот оттук нататък ще наричате “Моите студентски години“, каза проф. Божанкова и призова завършващите да отправят благодарност към преподавателите, родителите, семействата и приятелите си, както и към всички, които са им подавали ръка по пътя на тяхното обучение.

“Избрали сте си професионална сфера, която е сред най-изменчивите в нашия непостоянен свят, която предполага не само усет за таланта, не само търпение и упорито следване на целите, но и отговорно подкрепяне и водене на младите умове и сърца“, заяви проф. Божанкова. Тя отправи послание към абсолвентите да насърчават в децата творческата сила, любопитството, критичното мислене, неизменно да дават път на доброто, и да учат и тях на това, отбелязват от СУ.

Проф. Божанкова обърна внимание, че в променящия се свят и образованието се променя. “Ние всички трябва да бъдем в крак с тези промени, за да напътстваме своите ученици. Затова винаги, когато ви потрябва помощ или съвет, колегиална подкрепа, или имате амбицията за нова стъпка в кариерата си, преподавателите ви ще бъдат тук – в нашата Алма матер, където ще се радваме да ви срещаме отново“, добави проф. Божанкова.

Зам.-ректорът изрази увереността си, че навсякъде, където абсолвентите отидат, работата ще им носи признание и престиж, ще правят всичко с висок професионализъм и с радост. След това обяви випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ за завършил.

Иванка Любомирова, магистър от програмата “Предучилищна педагогика“, която е и пълен отличник, поднесе поздрав от името на абсолвентите. Тя каза, че за нея е чест да има възможност да благодари на преподавателите за знанията, помощта и съветите. За това, че са отворили пред тях врати за нови хоризонти. Тя поздрави колегите си за избора им на професия и разказа за своята лична детска мечта да стане детски учител.

Абсолвентката призова всички да се замислят за сериозната мисия, която поемат, и изтъкна, че преподаването и работата с деца не са просто професия. “Това е призвание, което носи огромна отговорност и ангажимент да вдъхновяваме, напътстваме, разгръщаме възможностите на нашите деца”, каза тя.

”Въздействието ни като учители се простира далеч отвъд границите на образователните институции. То се отразява в постиженията на децата, напредъка на обществото и наследството, което оставяме“, добави още Иванка Любомирова и призова всички да бъдат хора за пример, да бъдат учители – съвременни будители.

Празникът продължи с връчването на дипломите.



Източник БТА