Музеят в Разград ще представи изложба, посветена на разградските законодатели

0
70


Регионалният исторически музей в Разград подготвя изложба „Разградските законодатели (1879-1991 г)”. Експозицията е по повод Деня на Конституцията – 16 април, и 145-годишнината от началото на парламентарния живот в България, съобщиха от музея.

Изложбата представя историята на парламентаризма у нас от неговото начало -Учредителното събрание през 1879 година, което изработва и приема Търновската конституция на Княжество България и завършва със Седмото Велико народно събрание, което през 1991 година приема действащата и в момента Конституция на Република България, подписите си под която са положили бившият кмет на Разград Денчо Бояджиев и бившият председател на Общинския съвет Стоян Ненчев като депутати от Разградски многомандатен избирателен район.

Акцентът е върху разградските конституционалисти в седемте Велики народни събрания досега – техните биографии, снимки и документи, по които са работили като законотворци, посочват от музея.

Официалното откриване на изложбата е на 16 април в къщата музей „Анание Явашов“. През месец март в културната институция бе показана изложбата “Вълшебство, сътворено от конци”.

/РБ/



Източник БТА