Можем този трети мандат да го вземем отговорно, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов

0
66



Можем този трети мандат да го вземем отговорно и да заявим ясно и категорично, че България може да има и едно българско правителство. Това заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов в предаването „Още от деня“ по Българската национална телевизия. „Има само мантри, че трябва да има евроатлантическо правителство, а ние казваме, че трябва да има българско правителство. В него не е задължително да доминират лица, които са политически оцветени“, обясни Костадинов. 

Попитан за това дали предлага експертен кабинет, Костадинов каза: „Не. Всеки един политик трябва да е експерт. Не може да си политик и да не си експерт в някаква сфера”. 

На въпрос кой ще бъде кандидатът за премиер на „Възраждане“, той заяви: „Това, като получим третия мандат, евентуално”.

Нека да кажа какъв трябва да бъде принципът за съставяне на българско правителство, добави Костадинов. В него трябва да се чувстват представени всички сфери на българското общество, включително и всички хора, които не гласуват, каза той. “Това ще стане с разговори с тези хора и ние сме провели една голяма част от тези разговори. Държавата ни се намира в много голяма криза и единственият начин да излезем от нея е по пътя на националното обединение. Това означава, че трябва да протегнем ръка към всички и този кабинет с мандат на „Възраждане“ ще покаже това. Без ДПС, защото ДПС не е партия. Ние сме готови да разговаряме с всички и сме разговаряли с всички. Въпросът е, че не всички наши виждания се приемат“, каза още Костадинов. 

По неговите думи днес сме станали свидетели на ново политическо дъно – това унижение, което е безпрецедентно и на практика днес погреба ПП-ДБ, уточни той. „Тази формация ще има много сериозни проблеми с влизането си в парламента, защото нека да не забравяме, че формацията ПП и другите в тази, условно дясна, а иначе лява, коалиция бяха заченати с идеята да извадят ГЕРБ от властта. Преди две години се хвалеха, че са арестували Бойко Борисов, а сега, две години по-късно, му се молеха за пореден път. Три седмици виждаме един позорен политически театър, в който ПП-ДБ се моли коленопреклонно на ГЕРБ да управлява заедно с тях“, заяви лидерът на „Възраждане“ по повод първия мандат за съставяне на правителство с кандидат Мария Габриел, който приключи неуспешно след гласуване в парламента на извънредно заседание.

Да видим утре какво ще се случи при връчването на мандата. Утре ПП-ДБ ще вземат мандата и ще видим дали ще го бавят седем дни, добави още той.

Утре, 27 март, държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на ПП-ДБ.



Източник БТА