Младите “лъвици” финишираха с успех на Европейското в Подгорица

0
133

Националният отбор на България по баскетбол за момичета до 16-годишна възраст успя да финишира с победа участието си на Европейското първенство в Дивизия “Б” в Подгорица, Черна гора. Възпитаничките на Силвия Пеева надиграха Люксембург със 78:52 (28:13, 19:19, 19:12, 14:8) в мач за разпределението на 15-о и 16-о място и така се класираха на 15-а позиция в шампионата.

Силвия Миленова реализира важни точки в началото, а по време на първия период Гергана Бъчкова също бе изключително полезна за нашите, които се радваха на ранен аванс. Лара Джеминг успя да доближи своите след тройка при 12:10. Въпреки това младите “лъвици” дръпнаха чрез Николета Стойнова за 16:10. Към края България се откъсна още повече и взе двуцифрена преднина, като откриващите 10 минути приключиха при 28:13 в родна полза.

Алана Крингс даде много силни минути на старта на втората четвърт, с която частично скъси дистанцията от българския тим. Миленова обаче не закъсня да върне доминацията в ръцете на нашите. Впоследствие преднината на младите “лъвици” се увеличи до 20 точки, но на почивката бе 15 при 45:32, след като Люксембург успя да спечели периода.

Елена Георгиева даде много добри минути в третата част, която също се оказа в ръцете на българките. “Трикольорите” продължиха да трупат аванса си, като увеличиха пак преднината си до 20 точки в края на четвъртта при 64:44.

Баскетболистките от Люксембург стартираха доста по-силно финалния период, като Лара Джеминг бе изцяло отговорна за резултатното начало на тима ѝ. Лиза Кеуп също направи някои важни отигравания , като комфорта на младите “лъвици” вече започваше да се разклаща, въпреки че техните съпернички имаха прекалено малко време. Към края Бъчкова върна спокойствието в ръцете на момичетата на Силвия Пеева, които си тръгнаха с победата при 78:52.

Гергана Бъчкова се справи чудесно за България с 21 точки и 5 борби. Елена Георгиева вкара 10 точки и приключи на крачка от дабъл-дабъл при 9 асистенции, а Силвия Миленова и Николета Стойнова също реализираха по 10.

За загубилите Лара Джеминг се разписа с 20 точки.

Източник