Министър Тодор Тагарев се срещна с посланика на Турция Айлин Секизкьок

0
53



Министърът на отбраната Тодор Тагарев и извънредният и пълномощен посланик на Турция в България Айлин Секизкьок проведоха среща във връзка с приключване на нейния мандат в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

На срещата двамата изразиха благодарност и удовлетворение от отличното сътрудничество през последните девет месеца в сферата на отбраната. Беше обърнато внимание на споделеното разбиране за рисковете и заплахите в Черноморския регион, посочиха от министерството. 

Отбелязан беше напредъкът в отношенията, бързата координация при създаване на противоминната група от трите черноморски съюзнически държави – България, Турция и Румъния, и наскоро подписаният в Анкара Меморандум за презгранични операции по охрана на въздушното пространство. Като добри съседи и съюзници в НАТО двете страни изказаха надежда, че положителните тенденции в двустранните отношения ще продължат и занапред, допълниха от ведомството.

На 21 февруари министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с министъра на националната отбрана на Турция Яшар Гюлер в Анкара. Тагарев бе на посещение в турската столица по покана на турския си колега Гюлер. В рамките на посещението му беше подписан и Меморандумът за презгранични операции по охрана на въздушното пространство. Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандума в края на януари.

 

 

 

/ВД/



Източник БТА