Министърът на финансите да предприеме необходимите действия да покрие дефицита в енергетиката, се предлага в проект на решение на ГЕРБ-СДС и ДПС

0
60



Министърът на финансите да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит  на Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, предлагат от ГЕРБ-СДС и ДПС с внесения от тях проект на решение в Народното събрание. Това показва справка в интернет страницата на институцията.

Вносители на проекторешението са председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и народни представители от съответните парламентарни групи.

В мотивите към проекторешението се визира писмо от 28 февруари 2024 г., с което председателят на Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС) информира министъра на финансите Асен Василев за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения, съгласно Закона за енергетиката. Посочва се, че това води до затруднения при разплащанията между участниците в енергийния отрасъл и е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества. 

“През последните три години министърът на  финансите “обезкърви” държавната енергетика” – “Български енергиен холдинг” ЕАД и ФСЕС, като източи над 3,5 млрд.лв. от БЕХ и 847 млн. лв. от ФСЕС през механизма SAFE. Средствата бяха използвани за покриване на дупки в държавния бюджет, в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ”, се казва в мотивите към проекторешението. 

С него се предлага министърът на финансите да предприеме действия по осигуряване на финансовата стабилност за преодоляване на образувания дефицит. 

С проекта на решение, Народното събрание възлага на министъра на финансите да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит на ФСЕС в срок до 31 март 2024 г. 

Във Фейсбук профила си председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев написа, че в “последните 3 години на “промяна” от енергетиката бяха източени към бюджета близо 4 млрд лева”. Внесохме предложение Асен Василев да върне 1 млрд. лева на енергетиката, за да не се вдига цената на тока с 20%, посочи той.  

/ЛРМ/



Източник БТА