Министърът в оставка Тодор Тагарев се срещна с новоназначения посланик на Чехия в България

0
69



Развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната обсъдиха министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев и посланикът на Чешката република у нас по време на първата си среща след началото на мандата на Мирослав Томан в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Във фокуса на разговорите беше взаимодействието в сферата на отбранителната индустрия и перспективите за неговото ускоряване, като двете страни се обединиха около виждането за голям потенциал за развитие в областта. Обсъдени бяха възможностите и практическите ползи от Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус“, което вече 29 години е един от най-надеждните партньори на националните и международни институции, въоръжените сили, отбранителната индустрия и академичната общност в интерес на националната сигурност и индустриалното развитие. Представители на чешката отбранителна индустрия ще вземат участие в тазгодишното 16-то издание на изложението, което ще се проведе в периода от 5 до 8 юни в Пловдив.

Партньорството в рамките на Европейския съюз и НАТО и значението на динамиката на конструктивния диалог за постигането на общи цели също бяха дискутирани по време на срещата. Министърът в оставка Тодор Тагарев и посланик Томан подчертаха дългогодишните връзки между България и Чехия в контекста на сходния исторически път, извървян от държавите ни, посочиха още от Министерството на отбраната.

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова прие копия на акредитивните писма на новоназначения посланик на Чешката република в Република България Мирослав Томан на 23 януари. По време на разговора двете страни са обсъдили както културни теми, така и партньорството на България и Чехия в рамките на Европейския съюз и НАТО.

На 11 март посланикът се срещна с кмета на Пловдив Костадин Димитров, както и с областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев. Сред дискутираните теми е било и тазгодишното изложение „Хемус“, където Чехия ще представи новия самолет L39.

 

/МК/



Източник БТА