Медиците от Белодробната болница в Троян са установили 15 лица в риск от развитие на туберкулозна инфекция в селата Галата, Глогово и Гложене

0
63



Медицинските специалисти от Белодробната болница в Троян са установили 15 лица в риск от развитие на туберкулозна инфекция след прегледи на място, направени в периода от 15 до 21 март в тетевенските села Галата, Глогово и Гложене. Това съобщи за БТА д-р Цветомила Дудевска, управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Троян.

Д-р Дудевска обясни, че са прегледани общо 52 лица, като при 15 души е установено наличие на рискови фактори. Три лица са диагностицирани като носители на латентна туберкулозна инфекция и незабавно е започната профилактика с безплатен медикамент, съгласно протокол на Министерство на здравеопазването. При други три лица е установена нужда от лечение, поради установяване на други белодробни заболявания, и са хоспитализирани. 

„От години наблюдаваме местата, които можем да категоризираме като огнища на туберкулозна инфекция, и Тетевенският район е едно от тях. Тъй като селата в региона са отдалечени от Белодробната болница, хората трудно пътуват за диагностика и затова избрахме да направим прегледи точно там“, добави тя. 

Прегледите са проведени в здравните кабинети по места, в координация с Регионална здравна инспекция – Ловеч, кметовете на селата и личните лекари по места, допълни д-р Дудевска и заяви намерение да продължи с добрата практика и в други общини.

По повод Световния ден за борба с туберкулозата за пръв път от троянската Белодробна болница изпратиха мобилни екипи от лекар-специализант по пневмология и фтизиатрия и сестра, които да извършат безплатни прегледи за установяване на риск от развитие на туберкулозна инфекция сред жителите на трите села.

 

/БИ/



Източник БТА