Документът е противозаконен и погазва Конституцията, заяви вицепремиерът

Вицепремиерът Мария Габриел категорично заяви, че няма да подпише Меморандума, който ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС и който стана повод за скандал и заявки за предсрочни избори 2 в 1 днес.

Няма да сложа подписа си под т.нар. Меморандум, той е в противоречие с Конституцията, а тя е ръководно начало на правовата държава, заяви бъдещият премиер.

Намирам Меморандума за противозаконен. Единствена негова цел е политическо овладяване на независимата съдена система, службите, регулаторите. Това е опит за политическа търговия, отсече вицепремиерът.

Всичко си има граници. Той влиза в противоречие с българската Конституция. Не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията, каза Габриел.

“Търпеливо и умишлено не коментирах предложенията за ротация както от премиера Николай Денков, така и от ПП-ДБ. Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Чух идея да си сменим местата и екзотиката за още едно министерство, за да има за всички място. Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ, на която им казах как аз разбирам управлението на държавата”, обясни вицепремиерът.

“Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи. Правовата държава се ръководите от принципите за върховенството на закона, създава правна и законодателна уредба. Реформите се правят чрез изменение на законодателството, каквито са единствените възможности на Народното събрание, без да се намесват правомощията на останалите власти”, настоя тя.

“Ще си позволя да коментирам някои от предложенията по-подробно. За съдебната реформа – безспорно тя е приоритет, но така предложеният документ, и за най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели трудно могат да бъдат постигнати за 9 месеца. Това е програма за пълен мандат. Ако беше толкова лесно, защо не ги заложихме и не ги постигнахме до този момент. Или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че няма да могат да бъдат изпълнени?”, попита Габриел.

“Черно на бяло е разписано, че външната политика ще се води на два гласа”, каза Габриел.

“Аз не разбирам на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми?”, запита тя.

Остава усещането, че Държавата трябва да бъде разделена между две коалиции, срещу законовата държава, заяви тя.

За службите – защо е фиксиран срок 1 юни 2024-а, когато съвпада с избори за европейския парламент?, попита Габриел. Как ще стане това, без да се застраши националната сигурност?, недоумява вицепремиерът.

Това може да се тълкува като заемане на постове за овладяване на службите, заяви Габриел.