• Изпълнили сме критерия, за да бъде сложен край на механизма за наблюдение, съобщи тя

В начина, по който подхождаме към Шенген, не бива да забравяме едно – влизането на България в Шенген допринася за общата сигурност на европейските граници. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел пред журналисти след участието си в днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи в Люкскембург.

Ако днес все още има предизвикателство, то е, защото ние не сме в Шенген. Мисля, че наистина ЕС ще си даде много по-голям шанс и да отстоява принципите на Шенген, и да обръща внимание на проблемите и предизвикателствата, свързани с външните граници, ако България и Румъния са член на Шенгенското пространство, добави тя.

Габриел съобщи, че днес е имала двустранни срещи по този въпрос с външните министри на Нидерландия, Италия, Франция, Швеция, Германия, Словакия и Хърватия. За мен беше много важно, че получих подкрепа от тях за Шенген, заяви тя.

С министъра на Нидерландия обсъдихме и борбата с нелегалната миграция. Това за тях е важно, както ние искаме да бъде удовлетворена наша национална вътрешнополитическа цел – Шенген. Изпълнили сме критерия, за да бъде сложен край на механизма за наблюдение (на Европейската комисия над България – бел. кор.), за Шенген оставаме отворени за диалог, така че и малкото останали въпроси да бъдат решени, допълни вицепремиерът.

Габриел посочи, че е отбелязала пред своите колеги оценката на новото българско правителство за важността от продължаване на помощта за Украйна. Изразили сме тази подкрепа в няколко различни аспекта – търсенето на отговорност за престъпленията, извършени от Русия, инициативата за мир на президента Володимир Зеленски, подкрепили сме техния призив да има подкрепа и с боеприпаси, добави тя.

 

По нейните думи въпросът за включването на нашата страна в общата европейска поръчка на боеприпаси за Украйна остава от компетенциите на Министерството на отбраната. Според нея участието в общите поръчки е въпрос на много ясен анализ. Много ясно заявихме желанието си да бъдем част от общата европейска инициатива, която да носи ползи на страната, добави Габриел.

По вътрешнополитическите въпроси и възможността за преждевременна оставка на премиера Николай Денков тя заяви, че ако бъде взет пример от начина, по който тя и министър-председателят работят, има всички основания за оптимизъм. Между него и мен има диалог, вслушване в мнението на другия, много ясни правила и цели.

Искаме да дойде време за резултати. Няма причина, съдейки по този пример, това да не се случи и с парламентарните групи, обобщи тя.

https://blitz.bg/