• Канцлерът Карл Нехамер не беше убеден дори на конгреса на ЕНП в Букурещ да отмени ветото

“Кога ще влезем в Шенген? ЕС потвърждава решението на Виена сама да реши кога ще отмени забраната за присъединяване на Румъния и България към Шенген”, пише News.ro. 

Румъния и България имат минимални шансове да се присъединят и по суша през следващите месеци, дори до края на годината, потвърди еврокомисарят по транспорта Адина Вълеан.

 

Канцлерът Карл Нехамер не беше убеден дори на конгреса на ЕНП в Букурещ да отмени ветото срещу присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

В този контекст в телевизионно интервю за Prima Tv румънката Вълеан призна, че ЕС не може да окаже натиск върху Австрия да се откаже от ветото си срещу двете съседни страни, пише „Фокус“.

С други думи, Румъния и България влизат в Шенген и със сухопътните си граници, едва когато Австрия разреши.

Доколкото знам, Австрия в крайна сметка, независимо от правителствата, е много трудна страна. Тя създава, като цяло чрез инат, всякакви проблеми на съседите си или на други европейски държави, за да създаде собствено предимство. Така че това е националната политика на Австрия”, каза Адина Вълеан в специално интервю за предаването Insider Politic.

Адина Вълеан говори и за друга опасност от още по-голямо забавяне за приемането на Румъния и България като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Фактът е, че крайнодясната партия на Австрия расте в анкетите, а тя е категорично против още мигранти.

“От друга страна, екстремистката националистическа партия също се разраства в Австрия, така че не можем да знаем дали ще бъде по-добре или по-зле. Не мога да сложа дата. Мисля, че всъщност никой не знае (датата, на която Румъния и България ще бъдат приети в Шенгенското пространство и по суша), може би само Австрия, може би само министърът на вътрешните работи на Австрия, който може да оцелее политически в различни комбинации.

Вярвам, че трябва да запазим темата в дневния ред на всяка дискусия, трябва да поддържаме натиска и решимостта на онези, които говорят за и ни подкрепят в това начинание, постоянно потвърдено”, каза еврокомисарят по транспорта Адина Вълеан.

Нехамер не отстъпи и след дискусията с президента на Румъния Йоханис за Шенген.

“Позицията на Виена остава непроменена”. Австрийският канцлер остава на позицията си, въпреки че делегатите на неговата партия ÖVP на Конгреса на ЕНП бяха на друга позиция.

Австрийската делегация този път не гласува против предизборния манифест на ЕНП, който призовава за възможно най-скорошно присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство, и манифестът беше приет единодушно.

https://blitz.bg