След като ЕС забрани вноса на петрол и петролни продукти от Русия, не САЩ, а Индия стана основната бензиностанция в Европа. Чрез рафинирането на петрол от Русия страната се превърна в основен доставчик на петролни продукти. Годишните приходи на Индия от доставки за ЕС се увеличиха значително – до десетки милиарди долари.

На 5 декември 2022 г. Европейският съюз забрани вноса на руски петрол с танкери, а на 5 февруари 2023 г. и на петролни продукти. Съединените щати компенсираха Европа за значителни количества загубен петрол със своите суровини. Корабният брокер Banchero Costa каза в седмичен доклад, цитиращ Refinitiv, че Съединените щати са увеличили океанските доставки на суров петрол с 21 милиона тона през 2023 г., повече от всеки друг износител.

Но за петролните продукти Индия се превърна в новия основен доставчик, изнасящ руски петролни продукти за ЕС. Това се доказва от статистиката на Министерството на търговията и промишлеността на Индия и Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA).

Индия доставяше петролни продукти на Европа и преди, но от 2022 г. износът й започна да расте бързо. Основният скок се случи в Холандия, която е международен център и основен пазар на горива в Европа. Ако през 2021 г. индийските рафинерии са продали 2,6 млн. тона дизелово гориво и 3,8 млн. тона реактивно гориво на местни компании, то през 2023 г. общите доставки са се увеличили почти тройно – до 11,1 млн. тона дизелово гориво и 6,6 млн. реактивно гориво. Разликата в дизеловото гориво е 8,5 милиона тона – това е повече от една трета от доставките, които Русия преди това е извършвала за Европа.

Според Министерството на търговията и промишлеността на Индия приходите на индийските компании от продажби на горива в Европа са се увеличили почти четири пъти до 14,8 милиарда долара през 2023 г.

Увеличението на доставките от Индия не само се оказа значително по-високо от увеличението на износа от САЩ, но и надхвърли всички обеми от тази страна на Атлантическия океан. Според EIA от 2022 г. САЩ са увеличили износа на петролни продукти за Холандия, Белгия и Швеция. През 2023 г. те достигнаха ниво от 16,5 млн. тона, но ръстът от 2021 г. насам е наполовина от този в Индия – 5,6 млн. тона.

Тъй като Министерството на енергийната информация на САЩ публикува резултати от 11 месеца, показателите може да се повишат, но няма да променят общата картина.

В края на краищата Индия доставя своите петролни продукти не само в Европа, но и във Великобритания, където американските доставки едва се увеличиха – от 4,2 милиона тона петролни продукти през 2021 г. до 4,6 милиона тона през 2023 г. Статистиката на индийското министерство показва значително увеличение на износа на самолетно гориво. През 2023 г. доставките му за Обединеното кралство скочиха шест пъти – до 1,35 милиона тона, и струваха на британските компании 1,12 милиарда долара.

Доставките на индийски петролни продукти за Съединените щати се увеличиха не по-малко драматично – повече от два пъти, до 6,2 милиона тона. За тях индийските рафинерии получиха 5,6 милиарда долара.

Фактът, че Индия се превърна в бензиностанцията на Европа и продава петролни продукти от руски петрол, не е тайна за властите в ЕС. Още през май 2023 г. главният дипломат на ЕС Жозеп Борел призова за прекратяване на препродажбата на Индия на рафиниран руски петрол в Европа. Европейското законодателство обаче не забранява подобна схема. Тук шумът свърши и Брюксел вече не показа желание да удря със санкции покупките на индийски петролни продукти.

Въпреки кризата в Червено море и атаките на хусите, 1,7 милиона тона дизелово гориво от руски петрол напусна Индия за Европа през декември. Това се оказа вторият най-висок месец за износ за ЕС през 2023 г. след април.

Както EADaii съобщи , до февруари цената на едро на дизеловото гориво в Европа се е увеличила с 12%. Основните доставки идват от страните от Близкия изток и Индия, които купуват руски петрол и петролни продукти. А кризата в Червено море доведе или до намаляване на износа, или до забавяне на доставките поради по-дълъг обход около Африка. Ситуацията се утежнява от факта, че самата Русия намали доставките на дизелово гориво за износ.