Транспарант с надпис „Путин, разправи се с Украйна, Брюксел и нашите управници“, изгиднат на протест на полски фермери в Гожички, предизвика скандал в Полша.

Земеделци с над 100 селскостопански машини блокираха във вторник участък от местната магистрала А1. На снимка от мероприятието, публикувана от Agencja Wyborcza, се вижда, че на един от тях е закачено знамето на Съветския съюз.

Вътрешният министър Марчин Кервински реагира и обяви, че спорният плакат незабавно е премахнат и предаден на полицията. “Полицията и прокуратурата предприемат действия срещу неговия автор. Няма да има оправдание за подобни престъпни действия”, написа той в социалната мрежа “X”.

Впоследствие от полицията съобщиха за извършени действия по чл.256, ал.1 от Наказателния кодекс – публично пропагандиране на фашистки или друг тоталитарен държавен строй или подбуждане към омраза, основана на национални, етнически, расови или религиозни различия.

По полската телевизия беше показан и транспарант с призиви за промяна на конституционния ред и излизане на Полша от Европейския съюз.

В същото време изданието Gazeta Wyborcza публикува анкета с част от протестиращите фермери, които подчертаха, че подкрепят Украйна в борбата й срещу Русия. Те припомниха, че някои фермери са ходили до границата, за да дават храна на украинците. Други са приели бежанци в домовете си.

“Ние като държава им помагаме военно и не само. Но въпросът със селскостопанските продукти е друг въпрос, това е намеса в нашия пазар. Всички производители трябва да отговарят на определени стандарти, но днес това не е така. Полският фермер е в много по-лошо положение от украинския. Преференциите за продукти от Украйна са недопустими, оттук и граничните блокади, които възнамеряваме да продължим. Ние не блокираме хуманитарна или военна помощ”, каза един от демонстрантите.

В интернет обаче бяха публикувани кадри които противоречат на думите му. На тях се вижда как протестиращи фермери блокират доставки с помощи за Украйна и дори линейки.  https://trud.bg

Полша обеща на Украйна нови проблеми

Полша може да въведе нови ограничения срещу Украйна, заплаши заместник-министърът на земеделието и развитието на селските райони на страната Михал Колоджейчак по телевизионния канал Polsat.

Той каза, че Украйна или трябва да се споразумее с Полша, или да изчака нови ограничения върху вноса на украински стоки, съобщава РИА Новости . Колоджейчак каза, че в близко бъдеще ръководителят на земеделското ведомство Чеслав Секерски ще проведе преговори с украинския си колега Николай Солски.

От ноември миналата година полски превозвачи и фермери периодично блокират контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна с искане за отмяна на предимствата, предоставени от Европейския съюз на украинските шофьори на камиони след 24 февруари 2022 г.

Поредната фермерска стачка срещу вноса на селскостопански продукти от Украйна се провежда в цялата страна от 9 февруари до 10 март с подкрепата на ръководството на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Полша, пише ВЗГЛЯД.