• Големият въпрос оттук-нататък, след като имаме вече редовен кабинет, е какво следва и колко време ще издържи той, коментира Евелина Славкова

От днешна гледна точка изглежда трудно кабинетът “Денков-Габриел“ да изкара докрай заложените 18 месеца. Това каза социологът от агенция ТРЕНД Евелина Славкова, цитирана от “Фокус“.

“В политически план е видно, че това е кабинет на “Продължаваме Промяната“. Бих казала, че това е кабинет не толкова на акад. Николай Денков, колкото на Асен Василев – най-ярката политическа фигура в това правителство от страна на “Продължаваме Промяната“.

От страна на ГЕРБ виждаме само Мария Габриел. Този кабинет на ПП е удобен за ГЕРБ в контекста на това, че ГЕРБ спокойно могат да препишат на “Промяната“ всичко онова, което не се случва по начина, по който би трябвало“, обясни тя.

Социологът определи като “неправилно калкулиран ход от страна на ПП-ДБ да не настояват да има повече министри от страна на ГЕРБ, за да може да се подели политическата цена на загубите, които всяко едно правителство инкасира в своето управление“.

 

“Не толкова силното участие на ГЕРБ в изпълнителната власт ще им даде възможност във всеки един момент, в който преценят, че ще спечелят, да дръпнат чергата изпод краката на това правителство“, смята Славкова.

Въпреки всичко тя е убедена, че политическите сили е трябвало да си припомнят мотото “Съединението прави силата“. “След пет поредни избори българското общество очакваше нещо да се случи. Не е особена изненада, че в крайна сметка политическите сили направиха простата аритметика, че шести избори няма да са в ничия полза и при евентуални такива най-много да налеят в мелницата на формации като “Възраждане“.

Виждаме, че тя доста се захрани от политическата криза, в която се намирахме. Българското общество казва и на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ: “И вие трябва да управлявате, и вие трябва да управлявате“, поне ако съдим от изборните резултати. Тези политически сили трябваше да се разберат. Големият въпрос оттук-нататък, след като се разбраха и след като имаме вече редовен кабинет, е какво следва и колко време ще издържи той”, каза още социологът.

Според Славкова обаче към днешна дата отговорът на този въпрос е изключително труден.

По думите й и двете политически сили (бел. ред. – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ) плащат немалка политическа цена за коалицията помежду си: “Всеки един от тях трябва да намери своята формула, така че да обясни защо е в тази коалиция. На ГЕРБ също не им е много лесно като първа политическа сила да подкрепят вторите“.

Евелина Славкова прогнозира, че стабилността на кабинета “Денков-Габриел“ ще проличи от резултатите на местните избори. “Когато наближат европейските избори, тогава може би ще имаме много по-ясна и категорична прогноза колко време остава на този кабинет и дали пък няма да ни изненада и да продължи по-дълго живота си“, допълни тя. https://blitz.bg/