Ига Швьонтек постигна най-напрегнатата си и най-драматична победа във финал на “Големия шлем” и ликува с четвърта “мейджър” титла след 6:2, 5:7, 6:4 за 2 часа и 49 минути игра срещу Каролина Мухова.

Дори първият сет не можеше да се нарече протоколен за подчертаната фаворитка от Полша, въпреки че с този резултат тя даде начало на обичайния сценарий в своите финали от “Шлема”. Оттам нататък обаче нервите и напрежението владееха действията и на двете тенисистки, което увеличи и броя на грешките, както и на пробивите.

Швьонтек изпусна предимството си от един пробив при 3:1 във втория сет и допусна да загуби подаването си в петия гейм – в същия етап на предишната част пък тя беше отразила брейк-бол в 10-минутен дуел. В крайна сметка след куп обрати до края на сета Мухова се поздрави с успех, за да вкара битката в кулминация.

В третия сет отново властваха нервите, смените на инициативата и драматичните моменти. За съжаление на претендентката от Чехия, тя загуби мача с пробив и двойна грешка, но все пак може да бъде повече от горда от постигнатото в Париж.

Швьонтек триумфира с купата “Сюзан Ланглен” през 2020-а, 2022-ра и 2023-та, а на последния US Open също спечели финала, като вече може да се похвали с четири титли от “Големия шлем”.  https://sportal.bg/