Към момента няма утвърдена листа с кандидати за Сливенски митрополит, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

0
59



Към момента няма утвърдена листа с кандидати за Сливенски митрополит, каза пред журналисти днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия епархийски престол в Сливен. Предстои отново предлагане на листа, нейното одобрение, призоваване на епархийските избиратели с окръжни писма три недели преди избора.

Митрополитът посочи, че трябва до 22 април той да е внесъл писмо, с което да поиска листа. На въпрос дали в листата ще попадне Агатополският епископ Йеротей, който заедно с Константийския епископ Михаил, бяха епархийският избор на 18 февруари, той отговори, че това ще реши Светият Синод.

БТА припомня, че списъкът с кандидати тогава бе от десет епископи.

Ще бъде прегледан и списъкът с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски околии. “Те трябва да представят свидетелства за съдимост, ако всичко е наред, ако всички са в здраве и сили, ако няма нарушения на устава, ще ги запазим. При евентуални проблеми, ще бъдат сменени с подгласника”, обясни владиката.

Той допълни, че ще се даде възможност на епархийските избиратели отново да изразят волята си. “Изживяхме един нелек и горчив опит с касирането на избора, така стана и за Варна преди години”, коментира митрополитът. “Тези ситуации са потресаващи, но се надявам, че дадем ли спокойствие на провеждането на избора, ще получим резултат.”

Следващата седмица ще бъдат направени и стъпки за начало на финансова проверка в Сливенска епархия.

Епархийският избор за нов митрополит на Сливен е насрочен на 19 май, за 26 май е каноничният избор в Синодалната палата в София.



Източник БТА