Кръгла маса “Нови управленски модели и предизвикателства пред дигитализацията на висшите училища“ се състоя в УНСС

0
59



Кръгла маса по проект “Дигитализация на учебния процес във висшите училища – идентификация и модел на управление“ се състоя в Голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Ръководител на проекта, който е финансиран от Фонд “Научни изследвания“ на Министерството на образованието и науката (МОН) на тема “Нови управленски модели и предизвикателства пред дигитализацията на висшите училища“, е проф. д-р Цветана Стоянова, съобщават на сайта на висшето училище.

От УНСС добавят, че форумът е предизвикал голям интерес и е събрал представители на МОН, на академичната общност и бизнеса, ректорското и деканско ръководство на УНСС, ръководители на катедри, преподаватели, докторанти и студенти.

На официалния президиум присъстваха заместник-министърът на образованието и науката в оставка проф. д.ф.н. Генка Петрова, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, заместник-ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова, както и Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт България.

“На тази кръгла маса ще чуем много нови неща, свързани с дигитализацията на висшите училища, с новите управленски модели, които се използват и, разбира се, за новите дигитални инструменти, които може да се имплементират в работата ни като преподаватели“, каза проф. д-р Цветана Стоянова на откриването на форума.

“Ние всички сме изправени пред предизвикателствата на новите технологии и трябва да ги решаваме. Един от проблемите, с който се “сблъскахме челно“ преди години беше киберсигурността. Тя изисква много неща – ресурси, хора, специален софтуер, познания. Другият е учебният процес. Преди няколко години се наложи обучението да премине изцяло онлайн и ние го направихме. Също важни са и бизнес процесите, свързани с кандидатстването и записването. Дигитализирахме доста административни процеси в университета и сега близо 4000 студенти подават документи онлайн, записват се онлайн и си плащат онлайн. Дигитализацията помага много, всичко става по-точно, по-бързо, по-ясно“, каза ректорът проф. д-р Димитров. “Нека да не се плашим от предизвикателствата, а да ги овладяваме и да се стремим да ги преодоляваме“, добави той.

От името на Министерството на образованието и науката зам.-министърът в оставка проф. д.ф.н. Генка Петрова приветства участниците. “Очевидно, че Университетът за национално и световно стопанство е един от безспорните лидери в областта на дигитализацията. Съществено значение тук има и силната връзка, която университетът има с бизнеса. Доказателство за това е и присъствието на изпълнителния директор на Майкрософт България. УНСС е осъзнал, че бизнесът може да предложи много иновативни решения на проблеми, с които университетът се сблъсква ежедневно. Това е важно не само от гледна точка на по-доброто администриране на учебния процес, но е и изключително полезно за самите студенти. Все по-голяма част от тях ползват учебници, които са дигитални, и развиват техните визуални умения и способности. За мен този проект е безспорно иновативен, защото предлага модел, с който може да се дигитализират повечето процеси в управлението на висшите училища“, каза проф. Петрова.

Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт България, представи пред аудиторията презентация на тема “Бъдещето на висшето образование в света на изкуствения интелект“. Той акцентира върху това какво следва от гледна точка на новостите, които навлизат, на използването на технологиите, а не толкова как технологиите ще бъдат въвлечени в ежедневието. Димчев засегна въпроса за тенденциите в образованието в световен мащаб, като обобщи, че все повече се търси дигитална среда в образованието, която е гъвкава, достъпна, базирана на технологии. Използват се различни платформи за базиране на данни, за тяхната обработка и се търсят модели, базирани на изкуствения интелект.

“Вече темата не е дали трябва да има изкуствен интелект във висшето образование, а как той ще подпомага обучението, как ще създаде един по-добър образователен продукт“, отбеляза Калин Димчев.

Проф. д-р Цветана Стоянова представи основни моменти от проучването, проведено сред висшите училища в страната и свързано с равнището и управлението на дигитализацията в университетите. Проф. д-р Любен Боянов, член на проектния екип, се спря над възможностите за използване на чат ботове в учебния процес. След презентациите се проведе дискусия, в която активно участие взеха присъстващите преподаватели и студенти, уточняват от висшето училище.



Източник БТА