Космосът не е просто престиж, Космосът ще ни даде по-сигурно и по-успешно общество, каза генерал-майор Димитър Петров

0
70



Космосът не е просто престиж, Космосът е това, което ще ни даде по-сигурно и по-успешно общество, което ще ни даде по-добра икономика и ще ни помогне във всички сфери на нашия живот. Това каза командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров при откриването на честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Събитието е организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН) и Фондация „Български ВВС“.

По думите му Космосът ни е нужен. Искам да си пожелаем да се върнем в Космоса не само с наши космонавти, но да възстановим българската космонавтика, заяви генерал-майор Петров.

Командирът на ВВС поздрави присъстващите за Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. “Тези от вас, които пазят спомена от онова време, със сигурност могат да потвърдят какъв всенароден празник, какъв възторг предизвика новината за полета на Георги Иванов в Космоса”, каза той. “Всички бяхме горди с нашия герой”, добави генералът.

Бяхме и изненадани, защото никой не го очакваше. Полетът на Георги Иванов отгърна една завеса, която беше поприкрита. Това беше нашата българска космическа наука и техника. Ние не знаехме за постиженията на нашите учени, инженери и конструктори, посочи командирът на ВВС.

Тържественото събитие беше открито с изпълнение на народната певица Валя Балканска.

На 12 април 1961 г. е проведен първият в историята пилотиран космически полет, осъществен от съветския космонавт Юрий Гагарин. С космическия кораб “Восток 1” той извършва една обиколка на Земята за 1 час и 48 минути. Това сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА.

Международен ден на полета на човек в космоса се отбелязва от 1969 г. с решение на Международната федерация по авиация като Международен ден на авиацията и космонавтиката. С резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 април 2011 г. по повод 50-годишнината от полета на Юрий Гагарин, денят се отбелязва като Международен ден на полета на човек в Космоса.

От космодрума в Байконур (дн. в Казахстан) на 10 април 1979 г. е изстрелян корабът “Союз-33“ с първия български космонавт на борда  – подполк. Георги Иванов, и с командир – съветският космонавт Николай Рукавишников. На 12 април 1979 г. при изключително сложна обстановка корабът се завръща, след като извършва 31 пълни обиколки около Земята. Двамата космонавти прекарват в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута.

 



Източник БТА