Административният съд в Монтана разгледа дело за изборите за общински съветници в община Монтана

0
82



Административният съд в Монтана разгледа дело за изборите за общински съветници в община Монтана по жалба на партия “Възраждане” и “Продължаваме промяната – Демократична България”.

В продължение на няколко часа магистратите разгледаха видеозаписи за случващото се на 29 октомври 2023 в Секционна избирателната комисия (СИК) в село Габровница. Прието беше и заключение на вещо лице, направило повторно преброяване на гласовете във въпросните секции.

Делото бе отложено за 18 април, когато ще продължи разглеждането на събраните материали. Същото дело беше разгледано веднъж в Административният съд в Монтана, като съдебната институция потвърди решението на Общинска избирателна комисия (ОИК) за разпределение на съветническите мандати. Върховният административен съд обаче върна делото за ново разглеждане в Административния съд в Монтана.

На 1 ноември миналата година Районната прокуратура в Монтана се самосезира по публикации и репортажи в медиите и разпореди на полицията да направи проверка за престъпления срещу политическите права на гражданите, извършени по време на броенето на гласовете в монтанското село Габровница, съобщиха тогава от Съдебната палата в града. Проверката трябваше да изясни дали има преправяне на резултати от изборите от длъжностно лице по време на преброяването на бюлетините. Данни за такова нарушение имаше в разпространен в социалните мрежи видеозапис от преброяването на бюлетините. На записа се виждаше как член на комисията нанася знаци върху бюлетините и се чуваше диалог между отделните членове как да бъдат отчетени невалидните бюлетини. На 14 ноември Административният съд в Монтана разпореди ново броене на бюлетините

/РН/



Източник БТА