Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред, не сме воювали с президента, каза съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов

0
66



Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред, не сме ги писали с оглед някаква конкретна конюнктура, не сме воювали с президента. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България” (ДБ-ПП) Христо Иванов в предаването „Лице в лице” по bTV по повод промените в Конституцията относно назначаването на служебен кабинет.

На въпрос на кого е била идеята да се ограничи изборът на премиер за служебно правителство, Иванов каза: „Тази идея беше споделена от всички политически сили, които влязоха в конституционното мнозинство. То е на база на опита преди това с факта, че се оказа, че в конституционния модел с предишната му редакция е заложен един полупрезидентски режим на управление, който противоречи на основното положение, че България е с парламентарно управление. Нашето първоначално предложение на ПП-ДБ беше редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с указ на президента, с ограничени правомощия. Това е доминиращият модел в Европа. Колегите от ГЕРБ и ДПС се възпротивиха на това и затова преминахме към другия модел”.

Той коментира и това дали е възможно по конституционни причини да не могат изборите да са “две в едно” на 9 юни. „Всичко е възможно. Напълно възможно, разумно и целеоправдано изборите да бъдат “две в едно”, защото не сме толкова богата страна, че да хвърляме пари през прозореца“, обясни Иванов.

При положение, че всички политически сили и ние днес заявихме, че няма да участваме в опит за реализиране на третия мандат. И ДПС, и ГЕРБ, и БСП са направили такава заявка. Аритметично е невъзможно парламентът да излъчи правителство. Самоцелното бавене на третия мандат би било безотговорно, смята той.

По-рано днес президентът Румен Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ за съставяне на правителство, но от коалицията го върнаха веднага неизпълнен. От ПП-ДБ бяха категорични, че няма да участват в преговори за трети мандат.

/ЛРМ/



Източник БТА