Кметът на Добрич и граждани създадоха Консултативен съвет по сигурността

0
75



Консултативен съвет на тема сигурност е създаден към Община Добрич. Повод за това е трагичният инцидент от началото на месец март, при който човек бе убит в градския парк „Св. Георги“. Това съобщи на брифинг днес кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той добави, че днес е било проведено и първото заседание на съвета, където са набелязани различни анализи и мерки за съставяне на план за превенция.

Според него е неморално такъв тип трагедия да се политизира, затова няма да допусне това да се случи. Целта на Консултативния съвет по сигурност към кмета е да се локализират пропуски и слаби места в опазването на обществения ред в целия град, и те да бъдат отстранени, каза още Йорданов.  

На брифинга присъстваха и част от инициаторите и участници в съвета. Венцислав Великов каза, че те са водени единствено от мотива да живеят по-спокойно и по-сигурно в града, и да има едно по-сигурно бъдеще за техните семейства. Всеки от нас заслужава да направим града си по-добър, каза още Великов. 

По думите му са си поставили една важна цел – да се направи анализ, съвместно с Общината и Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР), на опасните места и на критичната инфраструктура в града, като се търсят слабости и дефицити в сферата на сигурността. Ще бъде направен и анализ на Наредбата за обществен ред и сигурност на Общината, а после и предложения за промени. По време на заседанието на съвета е обсъдено също и да се повиши контролът върху изпълнението и прилагането на Наредбата. 

„Като част от кампаниите, които искам да предложа, е да се стимулират гражданите в подаването на сигнали. Но не да се ограничат само с това, а след това и да съдействат на органите на реда при установяването на нарушителя и всички действия, които произтичат след това. Да повишим доверието в институциите, защото то сега е критично ниско“, коментира още Венцислав Великов. Той допълни също, че имат гаранции от ОД на МВР, че ще работят все по-категорично за това да има мерки, които да гарантират сигурността на гражданите. 

Кметът Йордан Йорданов каза, че се работи в посока поставяне на повече и по-високотехнологични камери. Към момента на територията на Добрич те са 75. Йорданов допълни, че част от вече поставените камери, които са технически остарели, ще бъдат преместени на по-локални и по-малки места, а за по-големите обществени пространства ще бъдат закупени и поставени по-високотехнологични. Кметът каза също, че в бюджета на общината за тази година има заложени 35 000 лева за тази цел, но при необходимост средствата могат да бъдат увеличени. 

 



Източник БТА