Кирил Господинов има незабравими филмови роли, които са белег на времето, в което е живял, каза Христо Мутафчиев

0
48



Кирил Господинов (1934-2003) има незабравими филмови роли, които са белег на времето, в което е живял. Това каза пред БТА председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев на представянето на изложбата „Кирил Господинов – актьорът Баш майстор“ , посветена на 90-ата годишнина от рождението на големия актьор. Експозицията е подредена в градската градина пред Народния театър.

Аз съм гледал „Тримата от запаса“ и „Баш майстора“ по няколко пъти и той е толкова първичен и уникален в тази своя първичност, че ти се иска да не свършва неговото участие на екрана, отбеляза Мутафчиев.

Според него Кирил Господинов е изключително талантлив и уникален сам по себе си български актьор, който обаче за широката публика е известен повече от киното и по-малко от театъра. Може би защото той самият се е формирал по не особено лесен начин, посочи председателят на САБ.

Мутафчиев разказа, че Кирил Господинов кандидатства заедно с Невена Коканова за ВИТИЗ, но и двамата не са приети. „Препоръчват им да отидат да поработят една година в ямболския театър. Отиват, работят там. Той затова и театърът в Ямбол носи името на Невена Коканова“, каза председателят на САБ. Допълни, че по-късно, когато кандидатстват отново, Кирил Господинов е приет в академията от проф. Филип Филипов.

След като завършва, през годините актьорът работи в театрите в Бургас, Перник, Варна, Сатирата и театър „София“. И затова може би хората не го познават толкова добре – защото много е обикалял, смята Христо Мутафчиев.

По думите му изложбата в градската градина пред Народния театър е част от усилията на САБ да съхрани историята на театъра, киното и гилдията. „Младите хора не знаят кой е Кирил Господинов, за съжаление. За съжаление, има млади хора, които учат в НАТФИЗ, и не знаят кои са Антон Горчев и Катя Паскалева. Това не е тъжно, това е срамно тъжно. И именно поради тази причина ние, от нашата организация, се опитваме да връщаме лентата назад и да възстановяваме паметта такава, каквато е“, каза той.

В експозицията са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на САБ, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, театър „София“, Българската национална филмотека, държавната агенция „Архиви“ и личния архив на актьора, със съдействието на Веселина Господинова.



Източник БТА