Калин Стоянов запази поста и заради оставката на главния секретар Живко Коцев

0
59


Оставката на Живко Коцев е сред причините избраният за служебен премиер Димитър Главчев да остави на поста вътрешен министър Калин Стоянов. Главчев посочи, че след напускането на главния секретар не може да остави МВР и без двамата си ръководители, особено в навечерието на избори. Бъдещият премиер обаче подчерта, че именно решението дали да остави на поста Калин Стоянов, е било най-трудно.

Главчев е провел и среща с полицейските синдикати, които по думите му силно подкрепили Стоянов и дори заявили, че няма да са мотивирани да работят по организацията на изборите, ако министърът им бъде сменен. Според тях Стоянов направил сериозни реформи в системата и само при него не им се налагало да протестират за достойно заплащане.

Мерките, взети по време на мандата на Калин Стоянов, намалиха жертвите на катастрофи с 30 процента, отчита статистиката. Бе въведена и мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани. 

Спад има и при престъпленията. Бяха застреляни обаче Алексей Петров и Мартин Божанов-Нотариуса. Покушенията не са разкрити. Самият Божанов е бил разследван от Калин Стоянов, докато той бе шеф на ГДБОП.

Цялата кариера на министъра е минала в МВР. Завършил е Академията на МВР, после започва работа в полицията в Бургас. След това отива в ГДБОП. През 2016 г. става шеф на районното в Приморско. От 2018-а е шеф на тайните агенти на ГДБОП. Остава на позицията до май 2021 г., когато оглавява антимафиотите.





Източник 24часа