От началото на годината до момента опитали незаконно да преминат българо-турската граница са около 8000 граждани на трети страни, каза Калин Стоянов

0
64



От началото на годината до момента незаконно опитали да преминат българо-турската граница са около 8000 граждани на трети страни, за същия период на миналата година – повече от 30 000. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в предаването “Още от деня” по Българската национална телевизия.

Стоянов коментира посещенията в България на вътрешния министър на Германия Нанси Фезер, както и това на еврокомисаря Илва Йохансон. Според него тези посещения са имали за цел страната ни за пореден път да получи висока оценка за резултатите, които е постигнала. „Йохансон на няколко пъти каза, че България и Румъния са много по-подготвени за членство в Шенгенското пространство, отколкото държави, които отдавна са член на Шенген. Тя се ангажира отново, че ще направи всичко възможно до края на тази календарна година да получим дата за приемането ни в Шенген. И аз съм убеден, че това ще се случи. Коментарите ще бъдат отворени още в началото на юни, когато е Съветът за правосъдие и вътрешни работи”, каза Стоянов.

Той подчерта, че австрийците тотално са блокирали преговорите за членство на България в Шенген на 8 декември 2022 г. „Тогава причината според тях е тази, че към онзи момент България не се е справила с нелегалната миграция. В момента всички признават, че има огромна промяна. Това, че бяхме приети по въздух и по вода говори много”, добави вътрешният министър.

За предстоящите избори „две в едно” на 9 юни, Стоянов каза: “Няма как да работим за когото и да е било. Ако някой си мисли, която и да е политическа партия, че чрез МВР може да спечели изборите, жестоко се е заблудила. МВР няма отношение към организацията на изборите, а към охраната на изборните секции, машините, изборните книжа и да се бори с купения вот”. 

На въпрос защо ГЕРБ и ДПС стоят неотлъчно зад него, Стоянов коментира: „От няколко месеца има много мощна атака срещу МВР и в частност мен. Може би това е от факта, че всички тези хора разбраха, че аз не съм човек, на когото могат да вдигнат телефона и да кажат: „Този – там, на това място” Това категорично не се случва. По отношение на тези, които застанаха зад мен – може би са видели това, което направихме по отношение на Шенген, може би виждат това, което се опитваме да решим- проблемът с пътния травматизъм, може би виждат това, което правя за служителите на МВР и приоритетите и целите пред министерството”.

Калин Стоянов коментира и случая, когато на 4 април директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, сред които и Стефан Димитров. „Една такава разработка със сигурност е стартирала доста време назад. Колегите от ДАНС и от Комисията за противодействие на корупцията, съгласувано с Градска прокуратура, която наблюдава производството, са взели решението да се пристъпи към реализация. Да не внушаваме, че това нещо е направено с някаква цел”, допълни още вътрешният министър.

Той подчерта, че не е знаел за тази разработка и добави, че МВР до последно не е имало информация. Вътрешният министър обясни, че е познавал обвиняемите за контрабанда Стефан и Марин Димитрови. „Те често бяха в МВР дали в кабинета на Рашков, или извън, когато изчакват. За това дали са контрабандисти ще стане ясно в рамките на производството и крайният резултат от това разследване”, каза още той.



Източник БТА