И от двете страни има желание за преговори, очаквам да завършат положително, каза премиерът в оставка Николай Денков

0
72



И от двете страни има желание за преговори и те ще започнат утре, очаквам да завършат положително, без да има гаранции, каза премиерът в оставка Николай Денков в предаването „Панорама“ по Българската национална телевизия. Той коментира преговорите, които предстоят между първите две политически сили ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната – Демократична България”, които са планирани за събота

Оставката на премиера Николай Денков беше депозирана на 5 март в парламента. На следващия ден тя беше разгледана от Народното събрание, а депутатите я гласуваха единодушно “за”. Преговорите за кабинет начело с досегашния вицепремиер Мария Габриел предстоят. Правителството в оставка направи днес в Министерския съвет отчет за свършеното през изминалите девет месеца

Датата на оставката беше дефинирана точно преди девет месеца, подадохме я точно тогава, когато бяхме казали, че ще се случи, няма никаква изненада тук, каза Николай Денков. Искаме максимално бързо да отидем на преговори, добави премиерът в оставка. 

“Когато има преход от едно правителство към друго, има една сива времева зона, в която администрацията почти спира да работи, всяко забавяне пречи на работата на правителството. Това, което искахме, е максимално бързо до отидем на преговори”, обясни Николай Денков. С решението за оставката отворихме вратата за преговори, добави той. Аз съм доволен от този документ, който сложиха от ГЕРБ на масата от другата страна, срещу нашия меморандум, защото това показва вече, че и от двете страни има желание за преговори, те ще започнат утре, каза Денков. Очаквам разговорите да завършат положително, разбира се, гаранция няма, подчерта той.  

Николай Денков не коментира как ще изглежда правителството след ротацията, каза че водят разговори с Мария Габриел и когато имат обща позиция ще я представят пред медиите. За поста на външен министър Николай Денков каза, че това е детайл в цялата картина. “Искаме да продължим с пълна скорост по отношение на правосъдна реформа, борба с корупцията, европейско интегриране – това са приоритетите, които искаме да изпълним”, посочи той. По отношение на външната политика на България с Мария Габриел нямаме различия, каза Николай Денков. Това, което показва разлика, е начинът, по който се води борбата, в която ни трябват външни партньори. Това е борбата с корупцията, борбата за правосъдната система, борбата за нов подход към назначаването на хора на ключовите позиции в регулаторите, добави премиерът в оставка. 



Източник БТА