ИСС ще анализира взаимодействието между организациите на гражданското общество и институциите по време на кризи

0
73



Икономическият и социален съвет (ИСС) включва в Плана за дейността си за 2024 г. изготвянето на анализ на тема „Анализ на взаимодействието между организациите на гражданското общество и национални и местни институции в отговор и по време на кризи“. Това съобщиха от пресцентъра на съвета във връзка със собствена инициатива, приета на 25 март на Пленарната сесия на ИСС.

Анализът ще послужи за изготвяне на препоръки на ИСС чрез Комисията по европейски политики и европейски процес (КЕПЕП) към институциите за подобряване на сътрудничеството между тях и гражданските организации по време на бедствия и кризи. „Главната цел на анализа е да изследва състоянието на взаимодействието между гражданското общество и националните, и местни институции в отговор на бедствия и кризи за стимулиране на дискусия и обществени процеси, които да насърчат и подпомогнат устойчиво участие на организациите на гражданското общество като партньор на държавата в кризисни ситуации”, допълниха от ИСС. 

Анализът обхваща работата и ролята на организациите, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и не включва другите организации, които формират гражданското общество в контекста на по-широката интерпретация на термина, добавиха от съвета. От там уточниха, че анализът е за периода от 2020-а до 2023 г.

В основните заключения от ИСС подчертават важното значение на участието на гражданите и гражданските сдружения във взаимодействие като партньор на националните и местните институции на държавата в структурите и дейностите, свързани с намаляване на риска от бедствия и справянето с последствията от бедствия и кризи.

На 17 януари т.г. Народното събрание възложи на ИСС да направи анализ на причините, факторите и тенденциите за наличието и обхвата на групата на т.нар работещи бедни. Очакват се препоръки и предложения за законодателни промени за ограничаване на това явление. 

/РИ/



Източник БТА