Военновъздушните сили на България и САЩ ще участват в съвместна тренировка на авиобаза Безмер утре

0
70



Военновъздушните сили (ВСС) на България и на Съединените американски щати (САЩ) ще проведат съвместна тренировка на 2 април, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Военнослужещи от авиобаза Безмер, съвместно с предни авионасочвачи от ВВС на САЩ, ще упражнят симулирано поразяване на земни цели от самолети В-1, базирани във военновъздушна база Морон в Испания.

Мисиите на самолетите В-1 са част от приноса на САЩ към мерките за усилена бдителност в Черноморския регион и имат за цел да демонстрират ангажимента на САЩ към колективната отбрана на НАТО чрез участие в съвместни тренировки и учения с партньори и съюзници.

Очаква се съвместната тренировка да осигури ценна възможност за надграждане на подготовката на българските военнослужещи и да потвърди готовността на ВВС на България да противодействат решително при всякакви военни заплахи, уточниха от военното министерство. От там допълват, че с действията си нашите ВСС ще потвърдят своята ангажираност към колективната отбрана на НАТО и ще демонстрират решителност за гарантиране на сигурността в региона.

БТА припомня, че България беше домакин на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2023“ през август м.г. в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово.

/РИ/



Източник БТА