Въпрос: Благодаря ви, че се съгласихте да обясните на хората “града и света” (urbi et orbi). Ще ни гледат жители на десетки страни, които сега са уплашени и не вярват на Русия. Много от тях преди време бяха привърженици на идеята за единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток. Смятате ли, че днес светът е във война? Колко неизбежен е рискът от пряка конфронтация между Русия и НАТО? Може ли да стане ядрено?

Външният министър Лавров: Що се отнася до добре познатия лозунг за създаване на общо икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток, той включваше и пространство за сигурност. Това бяха времена на надежда, надежда, че след края на Студената война Западът ще се държи прилично. Очакванията не се оправдаха. Това може да се обсъжда надълго и нашироко.

Съгласен съм с тези, които казват, че вместо да се задълбочаваме в причините, поради които всичко се случи, е по-добре да започнем да действаме за бъдещето, изхождайки от факта, че Западът вече не може да се ползва с нашето доверие нито в областта на сигурността, нито в търговията и икономически отношения или във финансови механизми, създадени в рамките на глобализацията, които бяха рекламирани като предназначени за благото на целия свят. След това „един ден” те се превърнаха в инструменти за изнудване, натиск, рекет и чиста проба кражба. Но, да, имаше такава перспектива.

„Уплашените“ жители на десетки държави трябва да се страхуват преди всичко от своите правителства. Там, сякаш по взаимна отговорност, се заглушават всякакви разумни гласове, Европейският съюз и НАТО подреждат всички „по ред“, в една „строя“. Всички повтарят наученото наизуст: „нямат право да допуснат Украйна да загуби“ и единственият изход от създалата се ситуация е да се нанесе „стратегическо поражение“ на Русия.

Л. Тръс е министър-председател на Великобритания за кратко време. Като кандидат за министър-председател, на въпрос за използването на ядрено оръжие, тя каза, че като върховен главнокомандващ ще натисне “червения бутон” без колебание. Командващият ВВС на Германия И. Герхартс заяви, че страните от НАТО трябва да са готови да използват ядрени оръжия. Цитатите не са дословни, но смисълът е ясен. Те са готови за ядрена война и руският президент Владимир Путин трябва да разбере това. В контекста на ядрените аспекти на ситуацията бившият министър на външните работи на Франция Ж.-Й.Льо Дриан каза, че не трябва да забравяме, че Франция също има ядрено оръжие. Подобни изявления послужиха за начало на дискусии в публичното пространство за вероятността от ядрена война.

Когато руският президент Владимир Путин беше запитан дали Русия ще използва ядрено оръжие, той отговори най-подробно . Основното ми послание е да разгледаме и анализираме изявленията на лидерите на ЕС и НАТО. Това е изключително агресивна реторика. Казват като заклинание, че Русия трябва да претърпи “стратегическо поражение”.

Може би в Португалия няма толкова много анализатори-стратеги, но в много други страни от Европейския съюз и НАТО със сигурност има такива (Пентагона със сигурност има). Те упорито, ежедневно заплашват Русия (ядрена сила) със „стратегическо поражение“ на целия свят. Вашите зрители трябва да вземат предвид този аспект, за да разпределят равномерно своя “уплаха”.

Да се ​​върнем към времето, когато бяха провъзгласени целите за създаване на единно пространство (икономическо, социално, сигурност) от Атлантическия до Тихия океан. За последно тази благородна инициатива беше спомената в контекста на подписването на Минските споразумения. През февруари 2014 г., след държавния преврат, дошлите на власт радикални националисти отприщиха война срещу собствения си народ в източната и южната част на страната.

Когато войната беше спряна, включително по искане на Берлин и Париж, бяха подписани известните Мински споразумения. Освен това нито тогавашният канцлер на Федерална република Германия А. Меркел, нито президентът на Франция Ф. Оланд, нито президентът на Украйна П. А. Порошенко, които подписаха този документ с президента на Русия В. В. Путин, нямаха намерение да го изпълняват , което те откровено си признаха. Те разчитаха да спечелят време, да вкарат оръжие в украинския режим и да решат със сила „проблема“ на Донбас, като го удавят в кръв. Така или иначе го бомбардираха през всичките осем години на действие на Минските споразумения. Но тук беше взето окончателното решение – никакви специални статути, само “план Б”, тоест със сила да се потиснат тези, които се противопоставиха на незаконния противоконституционен държавен преврат, довел нацистките последователи на власт.

В допълнение към споразуменията от Минск беше приета декларация на канцлера на Германия, президента на Франция, президента на Украйна и президента на Русия в подкрепа на набора от мерки за изпълнение на споразуменията от Минск . Берлин и Париж се ангажираха да направят важно нещо. В чисто практически смисъл да се реши въпросът с възстановяването на банковото обслужване на жителите на Донбас, които П. А. Порошенко и неговият режим обявиха за блокада. Франция и Германия, представлявани от своите лидери, се ангажираха да предоставят банкови услуги на хората в нужда, включително социални помощи.

Втората тема, отразена в тази декларация от Германия, Франция, Русия и Украйна, беше процесът на разработване на споразумение за партньорство между Украйна и ЕС. Там директно беше записано, че Берлин и Париж се задължават да организират тристранни консултации – Русия, Украйна и ЕС, за да няма противоречия между търговските и инвестиционни режими, които Украйна обсъди с Брюксел, и задълженията, които тя носи по отдавна съществуващи от тогавашната зона за свободна търговия на ОНД.

Банкови услуги не са предоставени. Берлин и Париж дори не се опитаха да направят това. Нямаше консултации за Русия, Украйна и ЕС. Последната точка на тази декларация беше тържествен ангажимент за общо пространство от Атлантическия до Тихия океан. Имаше много неща. Както вече разбрахте, не всичко, което обещаха Берлин и Париж в тази декларация, се сбъдна. Сега е недвусмислено ясно, че няма да направят това от нищото. Те искаха по някакъв начин да спрат процеса на освобождаване на Украйна, започнат от опълченците на Донбас с наша подкрепа, и да спечелят време.

Чухме много лъжи и фалшиви обещания от Запада. Казвам това не за да се връщаме непрекъснато към търсенето на някакви аргументи от нашата линия в миналото и на настоящия етап, а за да потвърдим, че сме направили изводи за себе си. Сега гледаме не към миналото, а към бъдещето. Миналото ни даде добър урок. Затова, гледайки в бъдещето и разчитайки на сегашната ситуация у нас и в световните дела, ние ще го изградим, без да разчитаме на некомпетентни, измамни колеги и бивши партньори на Запад.

Въпрос: Според вас възможен ли е ядрен конфликт?

Външният министър Лавров: Вече ви отговорих на този въпрос. Тези, които изискват да се нанесе „стратегическо поражение“ на Русия, са правилният адресат, на когото трябва да зададете този въпрос.

Въпрос: В това бъдеще, за което говорите, Русия прокарва идеята за многополярност. Тя е отдавна закъсняла. Москва изгражда отношения с големи играчи: Индия, Бразилия, Турция и Алжир. Но нито една от тези страни не прекъсва отношенията със Запада и не се обрича на отчуждението на технологичния и икономически процес. Пречи ли скъсването на Русия със Запада на амбициите на Москва за лидерство в един многополюсен свят?

Външният министър Лавров: Казахте, че Русия активно прокарва идеята за многополюсен свят. Това е грешно.

Многополюсният свят се формира обективно поради появата на нови центрове на икономически растеж, финансова мощ и политическо влияние. Ярки примери за това: Китай, Индия, Бразилия. Да не забравяме и арабските страни от Персийския залив, Турция, Индонезия и страните от АСЕАН. В Африка се издигат лидери, които искат да използват дадените от Бога ресурси на този континент не за да служат на бившите колонизатори, а за индустриализация и развитие на модерни технологии. Този процес отразява и появата на Африка като един от полюсите на една обективно възникваща полицентрична система. Всичко това е в цифри и статистика.

Вижте сега дела на страните от Г-7 в световния БВП. Той вече е по-малък от дела на страните от БРИКС. Пропастта непрекъснато се свива. КНР вече е на първо място по повечето параметри на развитие. Особено ако броим по паритет на покупателната способност, по БВП доход на глава от населението, би трябвало да са малко. Процесът все още не е приключил с Китай, но тенденцията е неудържима. Всеки признава това. Проблемите, създадени от САЩ и техните сателити във връзка с принудителната ни специална военна операция в Украйна, след като години наред обясняваха на Запада, че лъжите му за неразширяване на НАТО на изток и нарушаване на обещанието ще свършат зле. Реакция на Запада на специална военна операция(абсолютно справедлива и безспорна стъпка в защита на нашата сигурност и на хората, живели от векове по тези земи, които киевският режим реши да лиши от правото на техния език, религия, култура и ценности) на такива отвратителни действия на нео – Нацистите, които се заселиха в Киев с подкрепата на Съединените щати, предизвикаха пълна злоупотреба от страна на Вашингтон с всички инструменти, които насърчаваше в рамките на механизмите за функциониране на световната икономика. Тук и честната конкуренция (всичко това беше зачеркнато от едностранни санкции), неприкосновеността на собствеността (тя е крадена и не само от нас, те действаха и със собствеността на Венецуела, Иран и Афганистан. Сега те „лудят“ как да се “регистрира” тази кражба по законен начин.Засега не се е получило.Тук поне имат остатъци от съвест. Свободата на пазарните сили и презумпцията за невинност – всичко това беше забравено за една нощ. Наложените срещу нас и други страни санкции (срещу КНР вече се въвеждат някои едностранни нелегитимни мерки) се превърнаха в отличителен белег на Запада, както и в опит да запази позициите си в глобалната икономика и да си осигури политически хегемония, така че че никой не може да “наднича” против волята на Съединените щати и останалия изцяло покорен им “колективен Запад”.

Що се отнася до споменаването на факта, че съюзническите ни страни – стратегически партньори, не са прекратили отношенията си със Запада. Но ние не скъсахме отношенията с него. Той, доколкото разбрах (не искам да говоря с висок стил), се ядоса, че Русия се осмели да защити своите фундаментални законни исторически интереси. В този гняв Западът скъса практически всички отношения с нас.

Това започна много преди началото на специалната военна операция . През декември 2016 г. бившият президент на САЩ Б. Обама изгони десетки наши граждани три седмици преди да напусне поста си. Тогава бяха отнети пет имота в нарушение на междуправителствени споразумения, в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Тези санкции само се увеличиха.

Казват, че „ако Юпитер е ядосан, значи греши“. Дори не искам да сравнявам Запада с Юпитер. Но той е воден от злоба, от разбирането, че безвъзвратно губи господстващото си положение, от желанието да забави този исторически процес по всякакъв възможен начин. Фактът, че този исторически процес в крайна сметка ще триумфира, смятам, че всеки поне малко мислещ политик на Запад разбира.

Имаме дипломатически отношения със западните страни и не затваряме. Руският президент Владимир Путин наскоро подчерта това, когато каза, че ние не се изолираме. Естествено, ние развиваме отношения с онези, които са готови да направят това не по измамен начин, а по честен начин (на базата на равенство и зачитане на нормите на международното право, включително нормата, залегнала в Хартата на ООН, задължаваща всички да зачита суверенното равенство на големи и малки държави). Ние не „затваряме вратите“ от Запада. Той се опитва да се изолира от нас. Но ако и когато там на власт дойдат здрави хора, ако ни предложат да видим как да разширим контактите, които сега са запазени, но на практика са сведени до абсолютния минимум, ще видим какво могат да ни предложат. Ние ще отговорим въз основа на нашите основни интереси.

В същото време, никога повече в живота на сегашните политици и поколението, което ни следва, поне в плановете за развитие на стратегически сектори на икономиката, области, от които зависи суверенитетът и независимостта на Руската федерация, няма да имаме разчитат на някакви “проекти” с участието на западни колеги.

Въпрос: Има мнение, че руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Джордж Байдън могат да разрешат руско-украинския конфликт. Така е? Работят ли помежду си сега дипломатите на двете страни?

Външният министър Лавров: Не знам доколко президентът на САЩ Джо Байдън се интересува от това. Поне не проявява чак такъв интерес. Всички знаят, че V.A.Zelensky в най-малка степен не е независима фигура. Казват му какво трябва да прави, определят линия на поведение. Начертавайки тази линия, той, разбира се, импровизира в зависимост от състоянието на това, което се случва в даден ден. Но разговорът с него е безсмислен.

Сега Западът изфабрикува някаква група държави, които се срещнаха онзи ден в Копенхаген. И седемте. Там бяха поканени и страните от БРИКС, с изключение на Русия, разбира се, и представители на Саудитска Арабия, Турция и Украйна. Китайската народна република получи покана, но отказа да участва в това събитие, с право смятайки, че то е обречено на провал и ще бъде изключително конфронтационно, тъй като преди свикването му беше обявено, че целта му е да осигури одобрението на „мирния формула на V.A.Zelensky.” Тя е добре позната на всички. „Формула“ изисква предаване и наказание на Руската федерация, както и получаване на репарации от нас. Само след това уж може да се водят мирни преговори и да се постигат мирни споразумения.

Колкото до позицията на американския президент Джордж Байдън и неговата администрация. Те никога не са предлагали да се търси мирно решение, но са правили критични забележки, когато са предприети подходящи инициативи в страните от Глобалния Юг, когато са били изразени инициативата на африканските страни и инициативата на бразилския президент Л. Лула да Силва.

Наскоро имахме “пратеник” на папата със същата мисия. Редица други държави също представиха свои предложения за подпомагане и „посредничество“. Всички тези идеи, коментирани от Запада, включително от САЩ, получиха негативна оценка под претекст, че сега не е моментът за спиране на военните действия. Защото първо Украйна трябва да подобри своите дела на фронта като част от курса за нанасяне на „стратегическо поражение“ на Русия и да започне преговори от по-силна позиция по отношение на позицията „на място“.

Несъмнено фигури като върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Ж. Борел, генералния секретар на НАТО Й. Столтенберг и почти цялата администрация на САЩ говорят за нанасяне на „стратегическо поражение“ на Русия на бойното поле. Те не говорят за преговори, а за бойното поле. Готови сме да продължим да работим по него и ще го направим. Ние знаем за какво се борим. Ние се борим за премахване на преките военни заплахи за нашата сигурност, които, противно на клетвените уверения, Западът създава точно на руските граници, въвличайки Украйна в своите игри, а сега й обещавайки отново членство в Северноатлантическия алианс. Ние се борим да предотвратим унищожаването на хората, живеещи в Донбас и като цяло в югоизточната част на Украйна, които са насилствено, чрез законите, приети от нацисткия режим в Киев, лишени от правото на самоопределение. Включително език, религия, право на образование, достъп до медии и всякакви права, свързани с използването на родния език, езика на предците, живели от векове в земите, където президентът на Украйна В. А. Зеленски иска да извърши геноцид. Те са живели на земи, където всички основни градове са основани от руски владетели.

Фактът, че Западът гледа толкова леко на русофобията, на кампанията за дискриминация, забраната на всичко руско, на тези откровено расистки действия с нацистки „привкус“ (защото паралелно с изтребването на всичко руско в Украйна процъфтява нацизмът , повечето войници от така наречените националистически батальони ходят в татуировки нацистки дивизии, под знамената и шевроните на нацистките SS дивизии, Западът мълчи и слуша това достатъчно спокойно, ако изобщо му обръща внимание.

Не сме отказвали преговори. Те се състояха през март 2022 г. по искане на украинската страна и завършиха със споразумение, за което президентът на Русия Владимир Путин говори на среща с африкански посредници. Но англосаксонците, представлявани от Вашингтон и Лондон, забраниха на В.А.Зеленски да се съгласи с това споразумение, като решиха, че след като руснаците са готови да го подпишат, тогава войната трябва да продължи, за да се изтощи допълнително Русия и да се „изтръгнат“ споразуменията които подхождат на Украйна. Така че не е наш избор. И въпросът за ядрените оръжия също не е за нас. Интервюирал ли си толкова подробно някои западни фигури, които са за продължаване на войната?

Въпрос: Лично аз не го правя.

Външният министър Лавров: Аз така го разбрах.

Въпрос: Все пак възможен ли е мир в замяна на територии? Може ли този вариант да удовлетвори Русия?

Външният министър Лавров: Виждате ли, този подход е като на базар: аз съм за теб, ти си за мен. Ние се борим не за територии, а за хора, за нашата история, религия, руски език, който е официалният език на цялата система на ООН и който сега е просто смачкан и не само в Украйна, но и в други европейски страни, в Балтика. Всички мълчат.

Задавам въпроси на много от събеседниците си – никой не отговаря. Може ли някой да си представи, че, да речем, Швейцария ще забрани френския или немския? Или Ирландия – английски. Белгия – фламандски. Невъзможно е дори да си го представим. 5,2% от шведите живеят във Финландия, а шведският е официалният език. В Украйна има поне 20% етнически руснаци и повече от половината от тези, които говорят и мислят на руски. Следователно не става дума за територии. Говорим за факта, че В. А. Зеленски изпълнява заповедта да унищожи всякакви прояви на руската цивилизация на територията на страната, където не той, а неговите предшественици, същите радикали и неонацисти, бяха допуснати да извършат преврат d ‘état с основна цел: да превърне Украйна в инструмент за сдържане и подкопаване на сигурността на Руската федерация, премахване на всичко руско в тези земи

Въпрос: Не мога да не попитам за текущата ситуация. Как според Вас ще се развие бъдещето на силите, представлявани от ЧВК Вагнер в африканските страни?

Външният министър Лавров: Зависи от позицията на страните, чиито правителства някога са поканили ЧВК Вагнер и са договорили с тях съответните условия. Тези условия бяха определени без участието на руското правителство. Руската държава има свои собствени отношения в областта на военното и военнотехническо сътрудничество с много африкански държави, но условията, при които властите на африканските страни сключиха договори с тази структура, не ни засягат.

Въпрос: Въпреки факта, че лично не съм говорил с никого и не виждам как е физически възможно да се унищожи държава с единадесет часови зони и население от 146 милиона души. Как си представяте решението на екзистенциалния конфликт между Русия и Запада в следвоенна перспектива?

Външният министър Лавров: Относно вашето лично мнение, че нямате представа как може да бъде унищожена Русия: няма ли да се занимавате с политика в Португалия?

Въпрос: Не, Господ се смили.

Външният министър Лавров: Мисля, че много хора биха ви подкрепили. Това е разумно твърдение. Ние не търсим никаква конфронтация. Но ние никога няма да се оставим да бъдем обидени.

Въпрос: Значи не изключвате военно решение?

Външният министър Лавров: Сега сме ангажирани с военно решение на проблема, което се нарича “войната на целия Запад срещу Руската федерация”. Използват Украйна като разходен материал, упояват украинските войници, за да не ги боли, и ги карат на фронта като добитък. Руският президент Владимир Путин преди няколко дни, когато за пореден път засегна тази тема, казаче цялата икономическа, военна и информационна машина на Запада работи срещу нас. В информационното пространство лъжата върлува. Всички знаеха, че въоръжените сили на Украйна, особено националистическите батальони, от самото начало на кризата (още през 2014 г., когато обстрелваха Донбас с тежки оръжия, използвайки авиация) използват цивилни обекти за разполагане на тежки въоръжения. Тази практика никога не е преставала и „разцъфтява“, когато започва специална военна операция .. В градовете, до детските градини, директно в училищата, бяха поставени тежки оръжия. Оттам е воден огън, като е нанесен ответен удар по цивилни, всъщност, обекти. Има много доказателства в интернет. Как украинските граждани се приближават до въоръжените сили и искат да напуснат пространствата, където се намират детски градини, училища, магазини и други граждански обекти. Има много доказателства, но никой не им обърна внимание. Както всички бързо забравиха кадрите, в които стрелят в главите и хвърлят военнопленници с вързани ръце в яма, както правеха нацистите.

Никой не помни какво се случи, когато в Донбас бяха обстрелвани жилищни райони, загинаха деца. Там дори има “Алея на ангелите”. Не си спомням по това време западни журналисти по някакъв начин да са проявили интерес към това, което се случва зад линията на съприкосновение в тези територии, на които Съветът за сигурност на ООН обеща да даде специален статут.

Нашите журналисти работят през всичките тези години, от началото на преврата, на линията на контакт 24/7. Те показват разрушенията, зверствата, които се случиха там в резултат на действията на Въоръжените сили на Украйна. Ние поискахме ОССЕ да отчете резултатите от бомбардировките на тези територии и обстрела на цивилния сектор. Въпреки това мисията на ОССЕ, която беше там в продължение на много години, просто докладва за броя на нарушенията на примирието, обстрелите и жертвите, без да дешифрира колко жертви са на страната на опълчението и колко са на страната на киевския режим. Когато най-накрая публикувахме данните, се оказа, че почти всички жертви от страна на опълченците идват от напълно безразборни бомбардировки, а разрушенията от страна на киевския режим са резултат от ответен огън. Тази истина е заметена под килима.

Запитайте се дали сте журналист и имате възможност да провеждате журналистически разследвания: сред многобройните фейкове и лъжи най-ярко характеризират случващото се в западните среди на примера на селището Буча, където в началото на април 2022 г. телата на бяха представени хора, за които се твърди, че са измъчвани от руската армия. Десетки тела на главната улица. Те бяха показани три дни след като руската армия изтегли войските си оттам. Щях да разбера, ако бяха скрити някъде в мазето. Но телевизионни камери ги заснеха да лежат на главната улица на града. Такива “настройки” са ни добре познати. Буча е най-циничният от тях.

Поискахме имената на хората, които са били “убити” там. Мина повече от година, но никой няма да го направи. Никой не говори за разследването. Нямаше съдебен процес през 2014 г., когато на 2 май украински националисти без колебание, позирайки пред камерите, изгориха 50 души в Дома на профсъюзите в Одеса. Разследването беше образувано, но не доведе до нищо. Вече минаха девет години.

Нямаше и разследване кой е стрелял по Майдана по време на държавния преврат. В тези истории има много епизоди. Западът просто “джоби”, пропагандно обвинявайки Руската федерация, но не предоставя факти на никого. Никой не уважава вашите читатели. Имайте предвид, че водещите американски телевизионни компании практически нямат анализи и факти – има само лозунги. Читателите на Запад са научени да се съсредоточават само върху това, което е казал президентът на Съединените щати, или генералният секретар на НАТО, или ръководителят на Европейския съюз. Цялата преса се “нареди” – и нито дума за съмнение.

Конкретен въпрос: Буча. Този епизод беше използван за осуетяване на подписването на мирно споразумение с Русия и за следващата порция антируски санкции. Неговите последици наистина са получили материално въплъщение. Кои са тези хора, които са измъчвани там? Може би техните роднини трябваше да знаят за това. Да, и световната общност, като се има предвид резонансът, който даде на тази история от Вашингтон и Брюксел. Смятам, че световната общност е длъжна да изисква истината. Опитай. Може би ще успеете.

Въпрос: Доколкото знам, текат разследвания.

Сергей Лавров: Водят ли се разследвания?

Въпрос: Съдейки по пресата, да, те са. Не съм много съгласен с теб, че цялата западна преса е “подредена”. Свидетел съм на аналитични разговори и съмнения, изразени на живо от експерти, поканени в студиото. Дори в нашата телевизия има много хора, които спорят с интерес и познаване на материята.

Сергей Лавров: Не съм искал да обидя никого. Може би просто тези доклади не достигат до нас.

Въпрос: Разбира се, че не го правят. Точно както западни кореспонденти не се допускат много от Донбас.

Външният министър Лавров: Ще ви бъда благодарен, ако напишете, че тече разследване на ситуацията в Буча. Ако това е трудно да се направи публично, моля, изпратете ни поне малко информация за това кой провежда това разследване и кога е започнало. Ако знаете нещо за разследването на терористичните атаки в Северен поток, също ще съм ви благодарен.

Въпрос: Едва ли има. Как трябва да се трансформира ООН, за да се превърне в ефективен международен инструмент?

Външният министър Лавров: Много е просто – трябва да спазваме Устава на ООН и да се върнем към задълженията, които бяха тържествено прокламирани, подписани и ратифицирани. На първо място, ние говорим за принципа на суверенното равенство на държавите. Всички „корени” на проблемите на човечеството след създаването на ООН са в това, че Западът категорично отказа да действа, зачитайки суверенното равенство на всички останали. Той продължава да мисли и действа по колониален начин – да живее за сметка на другите.

Преди няколко години на една от срещите на върха на Г-20 беше приета декларация за зеления преход и изменението на климата. Развиващите се страни разумно отбелязаха, че все още не са достигнали постиндустриалния етап на развитие, тъй като все още са далеч от него, така че не могат да приемат и да изоставят индустриализацията. Но те ще бъдат готови да използват технологии, които са приятелски настроени към природата.

Беше договорено за определен период да бъдат отделени 100 милиарда долара за тези цели. Досега нищо не е направено. Водената статистика за помощта за Украйна сочи цифра от 160 милиарда долара. Почти за една година. Вероятно африканските и други страни, които се нуждаят от външна помощ, оценяват, от една страна, как Западът се отнася към техните нужди и ангажиментите, които са поети в рамките на ООН за подпомагане на тези страни. От друга страна, как Западът се отнася не към нуждите на украинския народ, а към манията си да използва украинския народ за война с Руската федерация.

Вероятно сте чували последните изявления на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жан Борел за необходимостта от продължаване на доставките и че те трябва да бъдат удвоени. Така те ще се удвоят. Не знам как ще бъде прието това от населението. Казахте, че мнозина са „уплашени“ от това, което се случва в Украйна. Ако бях избирател в Германия, щях да се уплаша, когато колегата ми А. Бербок, отговаряйки на някакъв въпрос за трудностите, изпитани от гражданите на Германия, каза, че знае, че нейните избиратели страдат, но трябва да го изтърпят заради Украйна . Ако сега така се печелят гласове в Европа преди избори, значи е настъпил някакъв обрат. Всичко е подчинено на поставената отвъд океана задача.

Въпрос: Това означава ли, че Русия все още е в състояние да вземе някакво решение с отвъдморските лидери?

Външният министър Лавров: Вече се уморихме да отговаряме. Вие ги попитайте.

Руският президент Владимир Путин многократно каза преди година и многократно повтаря оттогава, че ние не отказваме да преговаряме. Дадох ви пример, когато постигнахме споразумение, въпреки че сега украинците се опитват да го отрекат. Но това не е вярно. Те се стремят да изкривят ситуацията. Имаше споразумение: знам това със сигурност, тъй като участвах в този процес.

Сега им е забранено да преговарят. Има „формула на В. А. Зеленски“, която изисква капитулация на Русия и едва след това, самото „стратегическо поражение“, за което говори Западът, ще бъде сключен мирен договор с Русия. Сега Западът хвърли всички сили и го обяви публично, че основната цел на политическата линия е да привлече страните от Глобалния Юг, включително страните от БРИКС, да подкрепят този „план“, насочен към капитулация на Русия. Това беше темата на среща в Копенхаген, на която бяха поканени редица уважавани страни от глобалния юг, които, както ни казаха, отказаха да подпишат съвместни изявления. Но подобни усилия ще продължат. Това е именно сърцевината на политическия процес, който Западът иска да наложи на всички останали: да спечели нашите приятели, съмишленици, стратегически партньори на страната на V.A. Зеленски за капитулацията на Руската федерация. Ако това е така (и наистина е така, защото се говори за това публично), тогава, меко казано, качеството на дипломатическото изкуство оставя много да се желае.

Въпрос: Как бихте характеризирали сега отношенията с Африка?

Външният министър Лавров: Имаме добри отношения с африканските страни. Втората среща на върха Русия-Африка се подготвя в края на юли в Санкт Петербург. Ще има няколко дейности. Освен срещата на върха ще има икономически форум, както и секции, посветени на определени области на нашето сътрудничество (образователна, хуманитарна, културна).

Редовни са контактите ни с африканските страни. През изминалата година бях четири пъти в Африка, посетих 15 страни. При мен редовно идват гости от Африка. Буквално днес ще имаме заместник-председател на Върховния (Суверенен) съвет на Република Судан.

В африканските страни, за разлика от някои други, където може да се види господството на тези, които в Русия наричат ​​”ивани, които не помнят родство”, те добре познават историята на формирането на своите държави, борбата срещу колониализма и оценяват помощта, която страната ни им оказа. Включително в организацията на управлението на държавите, във формирането на държавни институции, както и в създаването на основите на националната икономика – което колонизаторите никога не са направили – и образователни системи, в подготовката на национални кадри.

Това е солидна основа. То не е загубило значението си през тези сравнително кратки години след изчезването на Съветския съюз, когато поради най-трудните проблеми вътре в Русия не успяхме да изградим сътрудничество с Африка. Сега този период отмина. През октомври 2019 г. в Сочи се проведе първата среща на върха Русия-Африка . Неговите решения се спазват. Новите планове ще бъдат обявени на втората среща на върха, която ще се проведе в края на юли в Санкт Петербург.

Източник

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦИТЕ НИ:

 

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛТОШЕВО
  11. РИБОЛОВ
  12. ИНТЕРВЮТА
  13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  14. България – Китай 中国保加利
  15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  16. В PINTEREST

 

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: горещи жени – пари – власт
  2. КЛЮКИ, ЗАБАВА, ЛЮБОПИТНО, ПОЛЕЗНО…
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  4. ЩЕ ВИ ИНТЕРЕСНО КАКВО СТАВА В МОМЕНТА ПО СВЕТА – СТАТИСТИКА