Индия успешно прилуни “Чандраян-3” на Луната (ВИДЕО)

0
206

©

Индийският космически апарат кацна на Луната на 23 август в мисия, смятана за решаваща за изследването на Луната и репутацията на Индия като космическа сила, само дни след като руската мисия “Луна-25” се разби, предаде Reuters.

“Това е победният вик на нова Индия“, е заявил премиерът Нарендра Моди, който бе видян да развява индийското знаме, докато наблюдаваше кацането от Южна Африка, където присъства на срещата на върха на БРИКС.

Учени и официални лица ръкопляскаха, аплодираха се и се прегръщаха, докато космическият апарат кацаше.

“Индия е на Луната“, коментира С. Соманат, ръководител на Индийската организация за космически изследвания (ISRO), когато космическият апарат “Чандраян-3 кацна на южния полюс на Луната.

Това е вторият опит на Индия да приземи космически апарат на Луната и идва по-малко от седмица след провала на мисията на Русия “Луна-25”.

600) width=600; var height=Math.round(width * aspectRatio); $(‘#videoflashid105223’).height(height); $(window).resize(function(){ var width = document.getElementById(“videoflashid105223”).offsetWidth-1; if(width>600) width=600; var height=Math.round(width * aspectRatio); $(‘#videoflashid105223’).height(height); }); ]]>

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник