Израелски войници са открили тялото на заложник в Хан Юнис в южната част на ивицата Газа

0
67


Израелски командоси откриха тялото на заложник, държан в Хан Юнис в южната част на ивицата Газа, съобщиха военните, цитирани от Ройтерс и БТА. Преди три месеца похитителите от палестинската групировка „Ислямски джихад” разпространиха видеозапис, в който същият заложник се моли за освобождаването си.

Елад Кацир, 47-годишен фермер от кибуца Нир Оз, беше един от отвлечените в Газа 253 души, по време на трансграничната атака на 7 октомври от ръководени от „Хамас” въоръжени палестинци, която предизвика началото на все още продължаващата офанзива на Израел в анклава.

Кацир е бил убит от „Ислямски джихад”, се казва в изявлението на военните. Те се позовават на информация от разузнаването, но не се дават повече подробности.

Все още няма коментар и в „Телеграм” канала, използван от „Ислямски джихад” по време на войната.

Бащата на Кацир, Авраам, беше един от убитите около 1200 души, по време на атаката на 7 октомври, става ясно от официалните данни, докато майка му Хана също беше взета за заложник. Тя беше освободена през ноември при временното прекратяване на огъня между Израел и доминиращата ислямистка групировка в Газа – „Хамас”.

Катарските и египетските посредници се опитват, засега безрезултатно, да осигурят ново примирие, което може да позволи връщането на някои от останалите 129 заложници по домовете им. „Хамас” иска споразумение, което да сложи край на войната, която според здравните служители в Газа е причинила смъртта на повече от 33 000 палестинци. Но Израел възнамерява да се бие, до пълното унищожение на „Хамас”.

Във видео от 8 януари, публикувано онлайн от „Ислямски джихад”, Кацир каза: „Бях близо до смъртта повече от веднъж. Цяло чудо е, че все още съм жив. Искам да кажа на семейството си, че много ги обичам и много ми липсват.”

Въз основа на различни източници на информация Израел обяви най-малко 35 заложници в Газа за мъртви. Палестинските фракции заявиха, че някои са били убити при израелски удари. В няколко случая Израел потвърди това, а в други случаи посочваше, че по заложници, чиито тела са били открити, е имало следи от екзекуция.





Източник 24часа