Изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ ще бъде открита в пресклубовете на БТА в страната и чужбина

0
63



Изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ ще бъде официално открита в националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София и в 35 национални пресклуба в страната и чужбина. Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА. 

В националните пресклубове на БТА извън София изложбата ще бъде представена в дигитален вариант. Знакови фигури ще споделят свои спомени по повод историческите годишнини. 

На откриването на изложбата в националния пресклуб на БТА в София ще присъства проф. Огнян Герджиков – юрист, председател на 39-ото Народно събрание (2001-2005 г.), който на 18 март 2004 г. предава на президента на България Георги Първанов ратификацията на Северноатлантическия договор. В събитието ще участват още адмирал Емил Ефтимов – началник на отбраната на България, генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г.С. Раковски“, Елена Шекерлетова – заместник-министър на външните работи, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА.

След откриването на изложбата ще бъде подписано споразумение за партньорство между БТА и Военната академия „Г. С. Раковски“.

На 4 април 1949 г. във Вашингтон, САЩ, е подписан Северноатлантическият договор, с който се създава Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО). Пактът е подписан от 12 държави като договорът влиза в сила на 24 август 1949 г. На 29 март 2004 г. във Вашингтон, САЩ, на официална церемония към НАТО се присъединява и България. С приемането на Швеция на 7 март 2024 г. в Северноатлантическия пакт официално в НАТО членуват 32 държави.

/РЗ/



Източник БТА