Изложба показва детския поглед към войната в Украйна

0
55



Изложба със снимки и рисунки, показващи детския поглед към войната в Украйна, бе открита днес в Регионалната библиотека във Варна. Експозицията бе представена със съдействието на Софийския форум за сигурност и Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Директорът на библиотеката Радка Калчева уточни, че изложбата е от 16 пана. Рисунките са дело на деца между 12 и 16 години, а заглавията им разказват сами за преживяванията на авторите – „Украинско поле в пламъци“, „Искам да си отида вкъщи“, „Под ангелското крило“. Снимките в изложбата показват руините, унищожените жилища, библиотеки и училища, бункерите, пълни с деца и жени. 

Варна е градът, който пръв приюти и даде подкрепа на хиляди бежанци, веднага след началото на агресията в Украйна, посочи председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов. Той уточни, че експозицията представя и книги, които доказват, че тази страна има древна история и богата култура, което абсолютно оборва всички фалшиви истории на руската пропаганда. Тази война има изключително тежко въздействие върху психиката и възприятията за живота на най-малките, каза още Божилов. Той подчерта, че изложбата е повод да се погледне по-глобално на това, което се случва в Украйна – че войната подкопава цялата европейска архитектура за сигурност – международните договори и норми, върху които се градеше мирът в Европа след края на Втората световна война.

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук изрази своята благодарност за възможността чрез изложбата да се разкаже за войната. Тя подчерта, че родината й защитава мира в Европа на ужасна цена. „Никоя изложба не може да върне човешките животи и безгрижното детство на най-малките. Експозициите не защитават от руските ракети и дронове, но фактът, че имаме вашата подкрепа, е безценен“, посочи дипломатът. Тя допълни, че всеки изминал ден, в който кръвопролитията продължават, ражда нови истории за болка и унищожение. Експозицията показва не просто снимки, които впечатляват и плашат, това са фотодоказателства за руски военни престъпления, каза още посланикът. По думите й изложбата представя една малка част от нечовешкото лице на окупацията. Украинците не се пречупихме, преодоляхме много предизвикателства и ние ще спечелим и ще възстановим мира и справедливостта, каза още Илашчук. И благодари на българския народ за помощта и подкрепата към родината й.

Няма по-голямо благо от мира и нашата роля е да го пазим, бе посланието на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Той допълни, че ако военните се провалят с тази задача, резултатите се виждат на снимките и картините в изложбата. Усилията ни трябва да бъдат насочени към това да няма деца, които учат в бункери и слушат воя на сирените, допълни Михайлов. Според него най-малките не бива да виждат такъв ужас и държавите трябва да направят всичко възможно това да бъде постигнато.

Поздравления към организаторите на експозицията поднесе и кметът на Варна Благомир Коцев. Според него тя е покъртителна, защото представя ужаса на войната през детските очи. Кметът изрази надежда, че това скоро ще приключи, и малките украинци вече ще рисуват това, което трябва да рисуват всички деца, а не ужаси.



Източник БТА