Изложба на старозагорския скулптор Александър Козаров ще бъде представена тази вечер в Градската художествена галерия в Стара Загора

0
62



Днес в западната зала на Градската художествена галерия в Стара Загора ще бъде открита изложбата „Митичност”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския скулптор Александър Козаров (1954-2000). Това съобщават на официалния сайт на културния институт.

В експозицията са представени 34 творби малка пластика и релефи, изпълнени в бронз, както и 24 рисунки и скици. Включените произведения са от фонд „Скулптура” на Старозагорската галерия, както и галериите в Раднево и Димитровград, музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово и частни колекции.

„Поради своя ретроспективен характер, в изложбата се проследяват основните етапи в творчеството на скулптора, а вниманието е насочено към разкриване на неговите пластични и тематични търсения“, посочват организаторите.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 31 март.

Александър Козаров е роден през 1954 година в Карнобат, но неговият житейски път още от най-ранни години е свързан с град Стара Загора. През 1974 година завършва Техникум по керамика в град Троян (Национално училище за приложни изкуства) и продължава своето обучение с вече формиран интерес към скулптурата във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, където се дипломира през 1983 година. Работи като реставратор в Регионален историческия музей в Стара Загора до края на своя живот. През 80-те и 90-те години на 20 век участва активно в национални и международни скулптурни форуми, от които е носител на редица номинации и награди за своите творби. 

Със своето творчество Александър Козаров допринася за развитието на съвременното българско пластично изкуство.

/РБ/



Източник БТА