Изложба в Казанлък представя епизоди от превземането на Одрин през 1913 година

0
67



Изложба под мотото “Моите сърдечни поздрави и Одрин е български вече”, посветена на 111-ата годишнина от превземането на Одринската крепост от българската армия в хода на Балканската война през 1912 – 1913 година, беше официално открита в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. На събитието присъстваха директори на културни институти, общински съветници, представители на 61-а Стрямска механизирана бригада, общественици, граждани. Експозицията се осъществява съвместно от казанлъшкия културен институт и Ргионалния исторически музей (РИМ) във Велико Търново и беше открита от директора на Музея на фотографията Стефан Папукчиев и уредника в РИМ – Велико Търново Симеон Цветков. 

“Днес поводът, който ни събира, е едно знаменателно събитие, случило се преди 111 години на тази дата и едва ли има кореняк казанлъчанин, чиито родственици да не са били част от него. Това е превземането на непревземаемата Одринска крепост по време на Балканската война”, напомни Папукчиев. Той разказа, че име на изложбата е дала една снимка, предоставена от Лилия Димитрова, на която са изобразени трима войници, а посвещението гласи “Моите сърдечни поздрави, и Одрин е български вече. Ваш. Г. Чорбаджийски”. Единият от мъжете на снимката е Георги Чорбаджийски, брат на именития писател и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, а снимката той изпраща на близките си след превземането на крепостта, в което е участвал и оцелял. По думите на Папукчиев тази снимка е “апотеоз” и представя истинския български войник. В изложбата има материали от частни и държавни колекции, посочи още той и подчерта, че взаимодействоето между частни колекционери и държавни институции е начинът да се правят наистина стойностни експозиции.

“Радвам се, че точно днес съм тук сред потомците на славните казанлъчани, които са участвали в щурма на крепостта. За Одрин е писано много, всички знаят този град и тази крепост, както и какво се е случило при нея. Именно за това говорят материалите, събрани с колеги от цяла България”, коментира Симеон Цветков. По думите му на таблата са показани основните родове войски в българската армия. Именно при Одрин се поставят и основите на съвременното водене на война, които са в сила и до днес, обясни още той и посочи, че на снимките може да бъде видян радиотелеграф, авиация, сапьори. 

На експозицията присъства и внучката на Георги Чорбаджийски – Лилия Димитрова. Тя разказа спомени от дневника на своя дядо и напомни, че той е издаден в книга. “Няма как да си представим нещо подобно, ако не сме преминали през това и дано не се повтаря никога и никъде”, каза тя. Димитрова изрази благодарност към Стефан Папучкиев, че е направил възможно показването на снимките от нейния семеен архив, за да могат хората да си спомнят за подвига на казанлъчани. Предстои и тяхното издаване в албум, съобщи тя. 

Материалите, използвани за съставянето на изложбата, се публикуват за пръв път, а освен неизвестните фотографии, в нея е показан и печат на железопътната спирка в Одрин от времето, когато е бил под българска администрация, както и писмо на Шукри паша до генерал Драганов, с което той моли да бъдат освободени турските пленници.

Снимките и материалите за реализиране на експозицията са предоставени от архивите на Държавния военноисторически архив във Велико Търново, Музея на фотографията в Казанлък, Министерството на отбраната, Николай Гичев, Лилия Димитрова, Хриси Владкова, Петя Големанова, Александър Въчков и Симеон Цветков.



Източник БТА