Изложбата на БТА „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ ще бъде представена във Военна академия „Г. С. Раковски“

0
77



Изложбата на БТА „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ ще бъде представена във Военна академия „Г. С. Раковски“ днес от 18:00 часа. 

Тя беше открита официално в сградата на Българската телеграфна агенция миналата седмица – на 29 март, денят, в който страната ни се присъединява към НАТО през 2004 г.

След откриването на експозицията БТА и Военна академия “Г. С. Раковски” подписаха договор за партньорство.

Изложбата беше открита още в пресклубовете на агенцията в страната и чужбина. Тя разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА. В националния пресклуб на БТА в София експозицията бе открита от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и юриста и председател на 39-ото Народно събрание (2001-2005 г.) проф. Огнян Герджиков, който на 18 март 2004 г. предава на президента на България Георги Първанов (2002-2012 г.) ратификацията на Северноатлантическия договор. В националните пресклубове на БТА извън София изложбата беше представена в дигитален вариант.  

На 29 март се навършиха 20 години от връчването (2004 г.) във Вашингтон, САЩ, от министър-председателя Симеон Сакскобургготски на ратификационния документ за присъединяване на България към НАТО, на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, който го приема от името на САЩ – страната депозитар на договора. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 г. и същия ден е публикуван в “Държавен вестник”, сочи информация на отдел “Справочна” на БТА.

/МК/



Източник БТА