Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на възпоменанията в Черна гора по повод 20-годишнината от катастрофа в река Лим

0
88



Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на днешните възпоменания, организирани в Черна гора, по повод отбелязването на 20-годишнината от трагичната катастрофа в река Лим, отнела живота на 12 български деца от Свищов. 

Илияна Йотова ще вземе участие в поднасянето на венци пред мемориала „Ангелите от Лим“, който е дело на Вежди Рашидов, издигнат на мястото на катастрофата, случила се край сръбското село Гостун. Йотова ще посети и паметника „Дванадесетте рози“, издигнат от черногорските спасители в памет на всяко от децата.

След това вицепрезидентът ще отпътува към Културен център – Биело поле, където официално ще бъде отбелязана годишнината от трагедицята.

Ще присъстват още кметът на Приеполе Драго Попадич, кметът на Биело поле Петър Смолович, кметът на община Свищов Генчо Генчев, както и българските посланиците в Черна гора и Сърбия Стефан Димитров и Петко Дойков.

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира с автобус от екскурзия в хърватския град Дубровник. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Преполе в Сърбия.

При спасителните операции са спасени 38 души. Злополучната катастрофа отнема живота на 12 свищовски деца – Антоана Евтимова, Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Светослав Колев, Глория Георгиева и Юлиян Манзаров. Това показва справка на отдел „Справочна“ на БТА.



Източник БТА