Започна рекултивацията на една от клетките на Регионалното депо за неопасни отпадъци в Кърджали

0
32



Дейностите по рекултивация на клетка 1 на Регионалното депо за неопасни отпадъци (РЦУО) до кърджалийското село Вишеград са започнали. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на сайта си. 

Депото се използва както от община Кърджали, така и от общините Ардино, Джебел, Кирково, Крумовград, Момчилград, Черноочене и Ивайловград. От МОСВ уточняват, че проектът е на стойност над 1,5 млн. лв., като Програмата „Околна среда“ 2021-2027 г. осигурява безвъзмездната финансова помощ в размер на над 1,82 млн. лева.

БТА припомня, че Община Кърджали кандидатства за рекултивация на клетката миналата есен. Депонирането на отпадъци в нея бе преустановено със заповед на Регионалната здравна инспекция в Хасково от 2020 г., след като капацитетът е изчерпан. 

Оттогава постъпващите отпадъци се депонират в клетки 2 и 3, но през септември 2023 г. заместник-кметът на общината, тогава инж. Катя Митовска, коментира пред журналисти, че клетките се запълват с бързи темпове, което налага Общината да вземе мерки и да започне работа по проектирането на клетка 4 от общо 5 на Регионалното депо за неопасни отпадъци. 

По отношение на клетка 1 от МОСВ посочват, че изпълнението на проекта ще посрещне нуждите на жителите на региона да обитават сигурна, устойчива и чиста жизнена среда, защото при липсата на рекултивация при преустановена експлоатация съществува риск от замърсяване на елементите на околната среда от инфилтратите и депонираните отпадъци.

Настоящият проект предвижда извършването на строително-монтажни работи по техническа рекултивация на клетка 1 на РЦУО – Кърджали, както и последващата ѝ биологична рекултивация. „Това ще спомогне за намаляване на риска от по-нататъшно замърсяване на околната среда и за предотвратяване на рисковете за здравето на хората в осемте общини. Ползите от рекултивацията са свързани и с подобряване защитата и опазването на биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура“, се посочва в публикуваната информация от министерството. В нея се казва също, че в резултат от изпълнението на проекта ще бъдат рехабилитирани 1,49 хектара земя, която ще се използва за зелена площ.



Източник БТА