ЕС и Полша се договориха за производството на снаряди за Украйна

0
156

©

Първите съвместни поръчки на ЕС в полските оръжейни заводи ще бъдат възможни този месец. Полша е подписала “рамков договор“ с Европейската агенция по отбрана (EDA) относно съвместна доставка на 155 mm боеприпаси, е научило полското радио RMF FM.

Както EDA информира на своя уебсайт, агенцията вече е подписала 8 споразумения от този тип. Последните пет такива договора са подписани на 5 септември. Те са за съвместни покупки на боеприпаси от ЕС за Украйна, както и за допълване на запасите от страни от ЕС.

“Рамковият договор” все още не съдържа подробности относно видовете ракети или точния им брой. Подписването на документа означава, че сега страните от ЕС могат да правят конкретни поръчки в полските заводи. 

На 1 юни полското правителство одобри договор за доставка на боеприпаси между Агенцията по въоръженията и консорциума PGZ-AMUNIJA, който включва, наред с други, Polska Grupa Zbrojeniowa, Zakłady Metalowe Dezamet и Mesko.

Този договор е първият етап от поръчката за стотици хиляди 155 mm артилерийски боеприпаси и поради нуждите на европейските и световните пазари предвижда износ, е заявил един от дипломатите по-рано. 

В момента страните са в процес на подаване на поръчки, въз основа на които EDA ще подготви колективни поръчки за европейската индустрия, е коментирал дипломат пред RMF FM. Това означава, че до края на септември, след събиране на поръчките, направени от отделните страни от ЕС, Европейската агенция по отбрана се очаква да представи първите конкретни реализации. 

На 5 септември Европейската агенция по отбрана (EDA) подписа първите договори за съвместна покупка на снаряди за Украйна – 155-милиметрови боеприпаси за артилерията.

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел подчерта, че са подписани общо осем договора. Сега страните от ЕС и Норвегия ще могат да купуват боеприпаси чрез агенцията по отбраната, която ще работи и като такава за закупуване.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source