Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза заместник-министърът на външните работи на Република Северна Македония Фатмире Исаки

0
56



Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза заместник-министърът на външните работи на Република Северна Македония Фатмире Исаки на форума „ЕС среща Балканите“ в София. Държавите постигнаха по-голям просперитет, по-справедливи общества, демократични общества, по-добре управлявани, заяви Исаки.

Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член, но няма нито един случай, при който има провал на процеса по присъединяване. Това разширение ще продължи и ще има стабилизиращ ефект не само за региона, но и за целия континент, смята тя.

От гледна точка на Република Северна Македония стремежът за европейска интеграция съществува още от началото на 90-те години, когато получихме независимост от Югославия и обявихме желанието си за членство в ЕС, коментира Исаки. По думите ѝ това има широка подкрепа в обществото.

Пътят към членство в ЕС е един от основните стълбове, заради които направихме всички трудни компромиси през годините както вътрешно, така и в отношенията си с нашите съседи. Разрешихме най-чувствителните въпроси чрез сътрудничество. Успяхме да създадем едно функционално, многоетническо и демократично общество, каза още Исаки.

/ЛРМ/



Източник БТА