Държавният глава Румен Радев изрази признателността си на президента на Индия Драупади Мурму за спасяването на кораба „Руен“ и екипажа му

0
59



Държавният глава Румен Радев изрази признателността си за спасяването на българския търговски кораб „Руен“ и неговия екипаж от индийските военноморски сили в писмо до президента на Индия Драупади Мурму. Това съобщиха от прессеекретариата на президентската институция. Корабът бе похитен от сомалийски пирати с целия екипаж, включващ и седем български граждани.

Със своята високопрофесионална намеса индийските военнослужещи доказаха на дело съществената роля на Индия за гарантиране на сигурността на търговското корабоплаване в региона, посочва българският президент. 

Държавният глава подчертава, че страната ни оценява високо оказаната подкрепа, като нов ярък израз на традиционните приятелски отношения между двете държави и народи. Румен Радев изразява увереност, че развитието и надграждането на връзките между България и Индия ще продължи и занапред със съвместните усилия на двете страни.

Вчера вечерта вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел съобщи, че екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“, в който са и седем българи, е освободен с помощта на индийските военноморски сили. Всички моряци са в добро здраве, в момента се полагат усилия за завръщането им в България, уточниха от Министерството на външните работи.

/РИ/



Източник БТА