Директорът на ФБР предупреди за голям брой руски шпиони в САЩ

0
139

©

Директорът на ФБР Кристофър Рей предупреди, че броят на руските шпиони, действащи в Съединените щати, е “все още твърде голям“, въпреки усилията да бъдат изгонени, цитира CNN.

“Руската традиционна заплаха от контраразузнаването продължава да надвисва“, e заяви Рей по време на публични изказвания в Международния музей на шпионажа във Вашингтон. “Отпечатъкът на руското разузнаване, и с това имам предвид офицери от разузнаването, все още е твърде голям в Съединените щати и е нещо, с което постоянно се сблъскваме и се опитваме да блокираме, предотвратим и разрушим по всякакъв начин.“

Заплахата от руски шпиони, действащи на територията на САЩ, не е нищо ново. Но тъй като американски служители все повече разпознават Русия под управлението на президента Владимир Путин като противник, традиционните проблеми на контраразузнаването, смятани някога за реликви от Студената война –  шпиони, действащи на територията на САЩ, а не кибер шпиони, действащи от вътрешността на Русия, отново привлякоха вниманието на най-високо ниво .

През 2018 г. САЩ изгониха 60 руски дипломати, които САЩ идентифицираха като агенти на разузнаването, както и наредиха затварянето на руското консулство в Сиатъл, като част от отговора си на предполагаемото използване на нервнопаралитичен агент от Русия за отравяне на бивш руски шпионин, живеещ в Обединеното кралство.

Русия наема не само “офицери от разузнаването“, но и отстранени служители, е заявил Рей, цитирайки мексикански гражданин, арестуван от американските власти през 2020 г. и обвинен в подпомагане на руското разузнаване.

Миналата година нидерландската разузнавателна агенция публично идентифицира руски офицер от военното разузнаване, който е учил в престижното Училище за напреднали международни изследвания “Джон Хопкинс”, в елитна програма за висше образование, предпочитана от американски военни, млади дипломати и бъдещи шпиони.

“Ще кажа, че през последните няколко години САЩ направиха положителен значителен напредък в намаляването на размера на присъствието на служители на руското разузнаване в Съединените щати, като на практика ги изгониха“, е подчертал Рей.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник