Гладиаторът от Пловдив, който стана император на БФС

0
61


През 1993 г. прохождах (още като студент) и ме пратиха да отразявам мача от първия кръг за купата на УЕФА между “Локо” (Пд) и “Лацио”. В Рим мачът не беше лош, но след два червени картона “черно-белите” паднаха 0:2.

За реванша в Пловдив старши треньорът Иван Вуцов бе в трудно положение – двама титуляри наказани, още неколцина контузени. И той взе съдбовно решение – хвърли в боя 17-годишния централен нападател Георги Иванов, за когото това е първият мач като титуляр при мъжете. Резултатът не е важен (пак 0:2), но заглавието е от Холивуд – “Роди се звезда”.

Няма как да е другояче. Гонзо, както го кръщават феновете младия таран, е замесен с футболна мая. Баща му Александър беше капитан на футболния “Тракия”, но после се оказа в “Локо” (Пд) и даже беше част от великия отбор, спечелил първата купа в историята на клуба – тази на Съветската армия през 1983 г.

Георги Иванов е роден на 2 юли 1976 г. в Пловдив.

Беше технически директор на БФС и за някои изненадващо се превърна в основната кандидатура за бъдещ президент на футболната централа, свързана с досегашното управление.

Гонзо е юноша на “Локо” (Пд), след което се превръща в един от най-добрите нападатели в историята на “Левски”. Печели шест титли със “сините”, голмайстор е на първенството през 2001 г. Двукратен футболист №1 на България (2000 и 2001). В чужбина играе за “Рен”, “Самсунспор”, “Газиантепспор” и “Риека”. Има 33 мача и 4 гола за националния отбор на България.

След отказването от футбола през 2009 г. е назначен за спортен директор на “Левски”. През септември същата година става треньор на тима в тандем с Антони Здравков. В началото на сезон 2011-2012 г. пак застава начело на клуба, но само до ноември.

През март 2012 г. се завръща пак след напускането на Николай Костов. В началото на април обаче Гонзо освобождава и двата поста – треньор и спортен директор, на “Герена”. В края на 2012-а поема “Черно море”. Има и втори период начело на “моряците” – през 2016-2017 г.

През 2019-а е назначен за спортен директор на “Локо” (Пд). Остава на поста до декември 2021 г. В началото на 2022 г. е назначен за ръководител в БФС, пряко отговорен за работата на всички национални отбори.

Беше издигнат за президент от “Добруджа” и петодивизионния “Ахелой”.





Източник 24часа