Главата на руското военно разузнаване: Военнополитическата обстановка по света е в устойчива тенденция към усложняване

0
168

©

Военно-политическата обстановка в света е придобила устойчива тенденция към усложняване. Това заяви на 15 август началникът на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили (ВС) (бившето ГРУ, военно разузнаване)на Русия Игор Костюков, цитиран от вестник “Известия“.

“Военнополитическата обстановка в света придоби устойчива тенденция към усложняване“, заяви Костюков на XI Московска конференция за международна сигурност.

Тази ситуация, според Костюков, се е развила в резултат на затягането на “хегемонистичната политика” на САЩ и техните съюзници. Целта на тази политика, смята началникът на Главното управление на Генералния щаб, е да се поддържа господство по всякакъв начин, по-специално чрез желанието да се постигне изключително предимство чрез военна мощ, санкции, заплахи и намеса в регионалните и вътрешнополитически процеси.

“В резултат на това системата за стратегическа стабилност в света е почти напълно разрушена“, отбеляза Костюков.

Според него САЩ съзнателно се опитват да противопоставят страните от Азиатско-тихоокеанския регион (АТР) на Русия и Китай. Той също така отбеляза, че Съединените щати са разположили в региона огромна групировка от 400 000 военни, както и до 1000 самолета и 130 кораба, включително осем атомни подводници с балистични ракети и шест самолетоносача – това е 60% от общия брой на въоръжените сили на Съединените щати на предните бази.

В същото време, казва Костюков, Азиатско-тихоокеанският регион не остава незабелязан от Русия, въпреки войната в Украйна. Той подчерта, че това внимание се дължи на желанието за развитие на разнообразно взаимодействие с партньорите и отговорността за запазване на стабилността в региона.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source