Габровската областна болница набира стипендианти и персонал

0
63



Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Тота Венкова“ в Габрово набира стипендианти и персонал. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. 

През миналия месец болницата представи програмата си за подкрепа на студенти и кандидат-студенти, както и възможностите за развитие, които предоставя, допълват от лечебното заведение. 

Габровската областна болница провежда и надгражда дългогодишна политика за подпомагане на студенти в специалностите “Медицина” и “Здравни грижи”, като през 2024 г. здравното заведение изгради междуинституционална програма, с която предлага изплащането на семестриални такси и или стипендии за студентите от горепосочените направления срещу сключване на трудов договор. От болницата съдействат на служителите за предоставяне на ведомствени жилища или намиране на квартири. Покриват и транспортните разходи на служителите, които живеят извън община Габрово. 

Габровската МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, поддържа и партньорски отношения с O.L.V. Clinic в Аалст, Белгия, където лекари и медицински сестри имат възможност да се учат от светила в медицината, информират още от болницата.

Габровската болница осъществява връзка между традициите и иновациите. Лечебното заведение наследява първата болница в Габрово от 1878 г. Днес е съвременна областна болница с 303 легла, 31 структури и 24 отделения. MБАЛ “Д-р Тота Венкова” е акредитирана с оценка “Отличен” като база за практическо обучение.

Болницата в Габрово е открита на 15 май 1894 г. в специално построената сграда на хълма Баждар, се посочва на интернет страницата на лечебното заведение. През февруари 1963 г. се прави първа копка на новата сграда на болницата, тя е открита през декември 1967 г. През юли 1971 г. е избран патрон – д-р Тота Венкова, първата жена лекар в Габрово. Главният корпус е на 10 етажа с 18 отделения и 720 легла. Последният етап от строителството на новата сграда приключва с откриването на Акушеро-гинекологичния комплекс през юни 1974 г. Днес болницата е най-голямото лечебно заведение в област Габрово. 

/МК/



Източник БТА