В Котел бяха отбелязани 203 години от рождението на Георги Раковски

0
67



В Котел бяха отбелязани 203 години от рождението на един от най-значимите дейци на Българското възраждане – Георги Стойков Раковски, съобщиха от общинския пресцентър. Празникът започна с ученическо шествие по пешеходната улица на града и продължи с официална церемония на пл. „Възраждане“.

На площада бе издигнато на националното знаме и това на Община Котел. Поднесени бяха венци и цветя на бюст-паметника на Раковски и върху костницата му в Пантеона. В словото си кметът на Котел Коста Каранашев посочи, че винаги си е задавал въпроса „как в една поробена държава, в една тъмна епоха, от един малък град като Котел, едно момче е придобило такова самосъзнание, че да определя пътя на развитие на България“.

„Отговорът, скъпи ученици, граждани и гости на Котел е само един – и той е образованието! Доброто образование е това, което може да накара една личност да променя света около себе си, затова днес бъдете горди, че сте потомци на Раковски и че нашето ваше училище носи неговото име“, каза още кметът на Котел.

Сред събралите се в централния площад в Котел бяха жители и гости на града, общинското ръководство, ученици и директорът на Средно училище „Георги Ст. Раковски“ Стефан Дондев, служители на Историческия музей в Котел, на потребителска кооперация „Георги Раковски“ и др.

Честването на годишнината завърши с литературно-музикална програма, презентация „203 години от рождението на Георги Раковски“ и прожекция на филмите: „200 години безсмъртие“ и „Философът на една свобода“.

/ЛРМ/



Източник БТА