В Брюксел бе приета Директива за подобряване на условията на труд при работа през цифрова платформа, съобщи социалният министър в оставка Иванка Шалапатова

0
61



В заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по заетост и социална политика, което се състоя в Брюксел, бе приета Директивата за подобряване на условията на труд при работа през платформа, съобщи  министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова във Фейсбук.

Целта на документа е да създаде по-добра работна среда за милиони работещи през цифрови трудови платформи в ЕС посредством правилното определяне на статута на заетост и въвеждането на защита при използването на алгоритмично управление, обясни министърът. 

В изказването си на заседанието Шалапатова е отбелязала, че намереното решение по отношение на най-съществения въпрос – презумпцията за трудово правоотношение, не е най-подходящото, тъй като ще доведе до фрагментиране на правната уредба, но отчитайки че това е само първа необходима стъпка към подобряване на условията на труд на хората, работещи през платформи, България подкрепя приемането на директивата. Министърът в оставка обясни и че е обсъдено прилагането на Европейския стълб на социалните права в контекста на Европейския семестър за 2024 г. и бъдещия социален дневен ред на ЕС. 

„Подходът на жизнения цикъл трябва да продължи да бъде в основата на всички инициативи, които прилагаме, за да постигнем синергия и дългосрочни решения”, подчерта Шалапатова, цитирана в съобщението. Според нея трябва да се продължи с инвестирането в успешни политики за ранно детско развитие, качествени грижи за деца и подкрепа на семействата, ефективност на услугите и социалното подпомагане от ранна детска възраст до дълбоки старини.

На заседанието тя е подчертала, че в бъдещия дневен ред на ЕС трябва да останат приоритетите, свързани със създаването на качествени работни места, подобряване на подкрепата за преходите на пазара на труда, инвестирането в умения на бъдещето и промяна на подхода към младите хора от подкрепа към овластяване. В България особен принос за постигане на тези цели ще има разгръщането на социалната икономика, смята социалният министър в оставка. 

На 11 март тази година министрите по въпросите на заетостта и социалните въпроси на страните от Европейския съюз постигнаха споразумение, че заетите към компании, които оперират чрез онлайн платформи, трябва да се ползват със същия статут, както и другите работещи.



Източник БТА